Helyi közélet

2016.01.11. 13:54

Különleges kiállítások sorával készülnek Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Galéria már januárban két tárlattal nyit: hazai és külföldi kortárs festők műveit mutatja be.

Miskolc - A Miskolci Galéria már januárban két tárlattal nyit: hazai és külföldi kortárs festők műveit mutatja be.

Folytatják, amit elkezdtek és vállaltak: a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi eseményeire adnak kitekintést, mondja Kákóczki András, a Miskolci Galéria igazgatóhelyettese, amikor a 2016-os terveikről érdeklődünk. Mint fogalmaz, erre jó példa már két januári rendezvényük is, a magyar kultúra napjához kötődően két kiállítás is nyílik. Elsőként Horváth Kinga, a tavalyi Mazsaroff-díjas képzőművész tárlata, majd kortárs kárpátaljai festőművészek kiállítása, amelyen magyar, ruszin és ukrán alkotók mutatkoznak be.

Hagyatékból

Az egész éves program mottója lehetne az emlékezés. Elsőként a debreceni Torok Sándor festőművész hagyatékából nyílik tárlat, majd egy különleges kiállítás következik: egy argentin fiatalember, Sergio Moscona műveit mutatja be a galéria. A fiatalember – bár sosem találkoztak személyesen – a híres miskolci grafikusművész, Szalay Lajos tanítványának vallja magát.

Fontos része a most kezdődő évnek az is, hogy a Miskolci Galéria ad otthont a Kövesi-gyűjteménynek (a különleges kiállításról már beszámolt lapunk), a tárlat június 25-ig, a Múzeumok éjszakájáig lesz látható. A zárásra külön készül az intézmény.

Hónapról hónapra

A tervek között szerepel még, hogy kiállítást rendeznek miskolci, képzőművész egyetemeken hallgató fiatalok műveiből.

Még a nyáron lengyelországi tárlat is Miskolcra érkezik, a visegrádi négyek képzőművészei alkotásaiból láthatnak ízelítőt a galériába látogatók.

Még egy érdekesség: Pálfalusi és Pálfalusi címen nyílik különleges tárlat, amely során apa és fia mutatkozik be. Az idősebb Pálfalusi a 70-es évek óta alkot, az ifjabb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzőse. Két külön világ – egy kiállításon.

Már az ősznél járunk. Kákóczki Andrástól megtudjuk, a CineFest filmfesztiválra animációt bemutató tárlattal készülnek, és addigra két állandó kiállításuk is megújul: új „köntöst” kap a Kondor-kiállítás, kicsit máshogy mutatják be a festőművészt, az embert állítják előtérbe. A színészmúzeum kiállítását is újrarendezik.

A tél a Téli tárlattal kezdődik, mondja még az intézmény vezetője és hozzáfűzi, a Feledy-ház és a színészmúzeumban található Teátrum Pincehely Galéria is egész évben várja az érdeklődőket rendezvényeivel, kamarajellegű tárlataival.

ÉM-HM​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában