Helyi közélet

2016.01.25. 17:59

Képriport: A Kultúra Hete Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Évek óta hagyomány, hogy Sátoraljaújhelyen nem csupán a Kultúra napján, hanem egy egész héten át tart a rendezvénysorozat. Idén kiemelt szerepet szenteltek a magyar filmek bemutatásának is.

Sátoraljaújhely - Évek óta hagyomány, hogy Sátoraljaújhelyen nem csupán a Kultúra napján, hanem egy egész héten át tart a rendezvénysorozat. Idén kiemelt szerepet szenteltek a magyar filmek bemutatásának is.

Az újhelyiek abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy a széphalmi városrészben található a Magyar nyelv Múzeuma, amely természetesen több rendezvénynek is helyet adott. Így nagyon bölcsen egy ovis délelőttnek, ahol a város óvodásai tartottak meseelőadást a többi óvodásnak, hiszen ha valami, akkor a mesék szeretete vezetheti el a legtöbb gyereket majd az iskolában a betűk, az olvasás szeretete felé.

A programsorozatból ezúttal sem hiányzott a Lavotta házban megrendezett Himnusz zongoraverseny és a Szózat énekverseny.

Az eseménysorozat csúcspontja a magyar Nyelv Múzeumában megrendezett Kultúra napi ünnepség volt, ahol egyebek mellett átadták a város Közművelődési díját, amelyet idén a nagyon szép múltra visszatekintő Intervox női énekkar kapott. Az ünnepség zárásaként a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tartotta, amelyen bebizonyosodott, a tehetségek köztünk vannak, csak kellenek értő emberek ahhoz, hogy megtalálják őket és a lehető legtöbbet kihozzanak belőlük.

Suszter Attila énekesként és versmondóként is lehengerlő teljesítményt nyújtott. Versmondásban mellé csatlakozott Rostás Áron és Lombárszki Dorina, akiknek bízvást elhihette volna bárki, hogy ők már nem középiskolások, hanem a Színművészeti Egyetem hallgatói. Erős színpadi jelenlétükhöz kidolgozott hang is társult, ráadásul megtanultak már szavalat helyett verset mondani, ami kevesek sajátja.

Végül, de nem utolsó sorban Kusztván Anett énekelt úgy népdalt, ahogy nagyon keveseknek adatik meg, mert vagy erre születnek, vagy sokan nem lesznek képesek megtanulni ezt a műfajt. Köszönet illeti a felkészítésért a két tanárt, Kurucz Andreát és Mamrus Évát, akik nem csupán egy tartalmas előadást hoztak létre, de megtalálták ehhez azokat a szereplőket is, akik igazán erőssé is tudták tenni azt. Végül dicséret illeti azokat az énekeseket és szereplőket, akik teljesítményükkel erősítették az ünnepet.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában