Helyi közélet

2016.01.20. 16:02

Hejcei légikatasztrófa - A Borsó-hegyi tragédia áldozataira emlékeztek

Hejce - Tíz évvel ezelőtt történt Hejce mellett a légikatasztrófa.

Hejce - Tíz évvel ezelőtt történt Hejce mellett a légikatasztrófa.

2006. január 19-én a Hejce melletti Borsó-hegyen történt az a repülőgép-katasztrófa, amelynek során a katonai repülő 43 utasa közül 42 életét vesztette, egyedül Martin Farkas élte túl a tragédiát. A gép Pristinából tartott Kassa felé, egy békefenntartó alakulat tagjait szállította haza.

Azóta minden évben megemlékezést tartanak a településen a katasztrófa évfordulóján. A 10. évfordulón részt vett Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Martin Glváč, Szlovákia védelmi minisztere és Simicskó István honvédelmi miniszter is.

Kettétört sorsok

A megemlékezés kezdetén a településen található emlékművet koszorúzták meg a vendégek és az áldozatok hozzátartozói, ismerősei.

– Kegyetlen és szomorú tud lenni a sors, a tragédia olyan emberek életét oltotta ki, akik arra tették fel az életüket, hogy másoknak segítsenek – mondta Andrej Kiska. – A hősiesség, a bátorság és önfeláldozás emberei voltak, akik egy sikeres misszióból tértek haza, ahová egy katona kivételével sajnos élve már nem értek.

– A bajnak nincs se rangjelzése, se nemzetisége, se országhatára – mondta Áder János. Mi, akik szövetségesi vállalásainknak eleget téve nemzetközi missziókba küldjük katonáinkat, pontosan tudjuk, hogy a közös feladatban mindenki bajtárs. A hejcei tragédia után Magyarország szomorúan, de bajtársi kötelességtudattal vett részt a mentésben, a helyszínelésben, a vizsgálatban. A nehezen megközelíthető, sziklás terepen, hóban és fagyban – a környékbeli településekkel karöltve – tettük a kötelességünket. Tíz évvel ezelőtt nem egy sikeres küldetés megünneplésével, hanem részvéttel kellett kifejeznünk szolidaritásunkat, bajtársi elkötelezettségünket. Tíz éve megmutattuk, hogy a bajban is számíthatunk egymásra. Ők negyvenketten valamennyien tudták, hogy olyan hivatást választottak, amely súlyos kockázatokat rejt.

ÉM-BG


A katasztrófa után írtuk

Ezt írtuk az Észak-Magyarországban 2006. január 20-án:

– Este nyolc óra után elment az utcán egy mentő – meséli Kormos Péter. – Erre még nem figyeltünk fel, a másodikra már inkább, a harmadik után viszont már nagyon gyanús volt a dolog. A feleségem az egészségügyben dolgozott, ő hívta fel a mentőket, hogy mi történt. Amint meghallottuk, hogy lezuhant egy repülőgép, átmentem a szomszédomhoz, Lévai Csabához, akivel azonnal a helyszínre indultunk. Este fél tízkor értünk végül a helyszínre, ahol szörnyű látvány fogadott. A magyar mentőautók nem tudtak feljönni, az egyetlen túlélőt is egy terepjáró vitte le a mentőhöz.


Hejce - Kegyeleti megemlékezést tartottak kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. A település fölé magasodó Borsó-hegyen tíz évvel ezelőtt ezen a napon csapódott be a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak egy élte túl a katasztrófát.

Hejce, Kassa - A hejcei tragédia egyetlen túlélője, Martin Farkas minden megemlékezésen ott van a Borsó-hegyen.

Hejce - Ma tíz éve történt, hogy a Borsó-hegynek ütközött a szlovák katonákat szállító katonai repülőgép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában