Hejcei légikatasztrófa – „Körülöttem égett az erdő”

Akt.:
A hejcei tragédia egyetlen túlélője, Martin Farkas
A hejcei tragédia egyetlen túlélője, Martin Farkas
Hejce, Kassa – A hejcei tragédia egyetlen túlélője, Martin Farkas minden megemlékezésen ott van a Borsó-hegyen.

Martin Farkas – mint mondja – soha nem fogja teljesen feldolgozni a történteket. „Ha legalább ketten-hárman megmaradtunk volna, biztosan könnyebb lenne, de így magam vagyok az emlékeimmel és a megválaszolatlan kérdéseimmel…”

„Magyarul beszélt hozzám…”

„Bizonyos dolgokra már a kórházban is emlékeztem, más részletek pedig csak később idéződtek fel bennem. Azt biztosan tudom, hogy a fedélzeten semmi rendkívülit nem észleltünk, a gép lassan ereszkedett lefelé, aztán egyszer csak erősen rázkódni kezdett. Akkor már tudtuk, hogy nagy baj van, de ez az egész csak két-három másodpercig tartott. Mintegy három órája feküdhettem a roncsok között, amikor arra eszméltem, hogy körülöttem ég az erdő és egy ember elemlámpával világít a szemembe. Magyarul beszélt hozzám… Nem értettem, de jött még valaki, aki angolul is tudott. Neki mondtam, hogy lezuhantunk, nézzenek szét, él-e még valaki. Aztán jött a mentő és csak három nap múlva, a kórházban tudtam meg, hogy mindenki meghalt…

ÉM


Hejcei légikatasztrófa – Negyvenkét szlovák katona vesztette életét a januári tragédiában

Hejce – Ma tíz éve történt, hogy a Borsó-hegynek ütközött a szlovák katonákat szállító katonai repülőgép.

Hejcei légikatasztrófa – Hejcének is megköszönték…

Hejce, Pozsony – A szlovák katonai repülőgép Magyarországon történt katasztrófájakor tanúsított önzetlen magatartásáért különdíjat adományozott Hejce község minden polgárának Frantisek Kasicky szlovák védelmi miniszter.

Hejcei légikatasztrófa – Mementó az áldozatoknak

Hejce – A negyvenkét hejcei áldozat búcsúztatása 2006. január 26-án volt Eperjesen, amelyen részt vett Jaap de Hoop NATO-főtitkár is. 2007. március 30-án a Szlovák Védelmi Minisztérium épületében emléktáblát avattak az áldozatok emlékére.