Helyi közélet

2016.01.24. 16:34

Fogorvos? Gazdálkodó?

Miskolc - Az érettségi előtt álló fiatalok természetesen számolgatják a pontokat, tájékozódnak az elhelyezkedési esélyekről is, de szerintük az a legfontosabb, hogy az ember olyan pályát válasszon, ahol el tudja képzelni az egész életét.

Miskolc - Az érettségi előtt álló fiatalok természetesen számolgatják a pontokat, tájékozódnak az elhelyezkedési esélyekről is, de szerintük az a legfontosabb, hogy az ember olyan pályát válasszon, ahol el tudja képzelni az egész életét.

A Zrínyi Ilona Gimnázium végzős diákjait kérdeztük, érettségi után merre tovább. Hiszen közeleg a felsőoktatási jelentkezési határidő, a február 15-e.

Prókai Gábor fogorvos szeretne lenni, és a budapesti Semmelweis Egyetemen tanulna a legszívesebben.

– Sokan tanácsolták, hogy próbáljam meg először Budapestet, mert ott a legmagasabb szintű a fogorvosképzés. De a fővárost azért is szeretem, mert ott élnek a nővéreim – indokolja választását Gábor. Amikor először gondolt a továbbtanulásra, azt vette sorra, mi érdekli őt, és hogy a felvételhez szükséges tárgyakat szereti-e. Így esett a választása a fogorvosi pályára. Gábor tapasztalatai szerint azonban nem minden diák olyan szerencsés, mint ő. Társai közül sokan bizonytalanok, nem tudják, mihez kezdjenek érettségi után.

„Rákapcsolok”

A gimnázium első éveiben Dobos Kinga is meglehetősen bizonytalan volt, de aztán tavaly kaptak egy vállalkozás ismereti feladatot, amikor kiderült, ez a neki megfelelő irány. Nemzetközi gazdálkodást szeretne tanulni a fővárosi Corvinus Egyetemen.

– Tudom, hogy sok pont kell az állami ösztöndíjas helyhez, de mindent megteszek azért, hogy sikerüljön. Rákapcsolok a történelemre és az angolra, ezekből emelt szintű érettségit teszek – mondja Kinga.

Megjegyzi: „természetesen azt is mérlegelni kell, hogy miből tudunk majd megélni, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy szeressük a választott szakmánkat”.

Nehéz lesz

Ugyanezt mondja Zavodni Réka is. Ő dráma tagozatos, és tudja jól, hogy csupa olyan szakot választott, ahová nehéz bejutni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész vagy dramaturg szakára, vagy az ELTE média és kommunikáció képzésére.

Réka szerencsésnek tartja magát, mert szülei minden elképzelésében támogatják. És bár a matekot is szereti, de mint fogalmaz, nem tudná magát elképzelni az iparban vagy a gazdaságban, mert a dráma, az irodalom és az írás érdekli.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában