Helyi közélet

2016.01.23. 14:59

Eszközbeszerzés a hatékonyabb ellátásért Mezőkövesden

Mezőkövesd - Az elmúlt esztendőben közel 700 millió forintot nyert Mezőkövesd önkormányzata európai uniós pályázaton a rendelőintézet felújítására.

Mezőkövesd - Az elmúlt esztendőben közel 700 millió forintot nyert Mezőkövesd önkormányzata európai uniós pályázaton a rendelőintézet felújítására.

Az elkészült beruházást tavaly ősszel át is adták. Ennek a projektnek a része a 150 millió forintos eszközbeszerzés is.

Számos korszerű eszköz

Az intézmény a rendelkezésre álló forrásból egy új és modern laborautomatát vásárolt, amely ezentúl a laborban a vérvétel értékelését segíti, gyorsítja. Emellett ultrahangkészülékekkel is gyarapodott a rendelőintézet, amely segítségével egyebek mellett hasi, pajzsmirigy, nyaki ér és végtagér ultrahangos vizsgálatot is tudnak készíteni. Ezt a berendezést az ortopédus is használja a csecsemők csontfejlődési vizsgálatához.

Mindezen túl a röntgenellátás egy direkt digitalizáló berendezéssel gazdagodott, valamint megvásároltak a műtőhelyiségbe szükséges gépeket, ágyat, eszközöket, illetve az infúziós kezelésekhez nélkülözhetetlen infúziós székeket is.

A rendelőintézetben működő fizikoterápiás ellátás pedig egy fizikoterápiás géppel bővült, így ott már nem négy, hanem hat órában tudják ezután fogadni a betegeket.

Az eszközbeszerzés másik lényeges eleme az informatikai rendszer kiépítése.

– Ennek keretében egy nagy kapacitású szervert építenek be, ezzel megújul és meggyorsul a betegfelvétel és az egyéb ehhez kapcsolódó folyamatok is. Az új informatikai rendszernek köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a háziorvosok csatlakozva a rendelőintézet hálózatához, a beteg beutalójának megírásakor már időpontot is tudnak foglalni az adott szakrendelésre, így a páciensnek nem kell majd sorba állnia a kartonozó előtt.

Emellett a rendszer előnye, hogy az orvosok már elektronikusan, a vizsgálat után látják annak eredményét, például a vérvétel utáni értékeket, a szakorvos által felállított diagnózist. Emellett az is nyomon követhető lesz a rendszer révén, hogy például a beteg mikor volt utoljára vérvételen, szűrésen, amelyet ha az orvos lát, és úgy ítéli, nem kéri újra az adott vizsgálatot. Ez az informatikai rendszer arra is képes, hogy országos szinten nyomon követhető legyen, hogy az adott beteg korábban, az ország bármely szakellátójában mikor és milyen kezelést, vizsgálatot kapott. Ez nagymértékben leegyszerűsíti, meggyorsítja a betegellátást – mondta dr. Tóth József, a városi rendelőintézet orvos-igazgatója.

Az új informatikai rendszer kiépítése jelenleg még folyamatban van.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában