Helyi közélet

2016.01.15. 14:21

Egyéves a miskolci CiRMi. Tovább működnének…

Miskolc - Nemcsak szimpla szülinapi partit tartanak, hanem úgynevezett fundraising bulit. Hogy mi is az?

Miskolc - Nemcsak szimpla szülinapi partit tartanak, hanem úgynevezett fundraising bulit. Hogy mi is az?

Egyéves születésnapját ünnepli pénteken a Civil Rádió Miskolc – CiRMi. Nemcsak szimpla szülinapi partit tartanak, hanem úgynevezett fundraising bulit, aminek lényege, hogy a szervezők a résztvevők (nem feltétlenül pénzbeli) támogatásában bíznak: tovább szeretnék működtetni a rádiót.

A CiRMi hét civil szervezet támogatásával jött létre kicsit régebben, mint egy évvel ezelőtt.

– Már 2014 tavaszán elkezdték szervezni a civilek, pályáztak a Norvég Civil Támogatási Alapnál, és nyertek – beszél a kezdetekről Király Csaba, aki önkéntesként, napszerkesztőként, mentorként dolgozik a rádiónál. Az első kísérleti adást 2014 októberében tartották, akkor még felvételről játszották le a másfél órát. Az igazi kezdést a 2015. január 15-i első élő, hat­órás adástól számítják.

A CiRMi-t a civilek azért hozták létre, mert egy olyan médiafelületet szerettek volna, ahol elhangozhatnak a számukra fontos témák. Ugyanakkor szerették volna a fiatalokat is elérni, bevonni a működtetésbe, elérni, hogy a sajátjuknak érezzék a rádiót. Király Csaba szerint ezt sikerült is, hiszen sok fiatal – középiskolások, egyetemisták – vesznek részt a napi munkában. Vannak, akik az iskolai közösségi szolgálatukat töltik, az egyetem több médiaszakos hallgatója gyakorol a rádiónál, és vannak olyanok is szép számmal, akik „csak” rájuk találtak, hozták a témákat, és ott ragadtak.

– Először heti egy alkalommal jelentkeztünk hat órában – meséli Király Csaba. – Az első három óra a komolyabb témáké volt, a második háromban a fiatalosabb témákat dolgoztuk fel. Később hetente kétszer szólt a CiRMi, ma már mindennap, folyamatosan, de élő műsort délutánonként adunk.

Egy nap, egy téma

Mindennap más és más a tematika. A hétfő a civileké, a kedd a női esélyegyenlőségé, az állatvédelemé és a zöld témáké, a szerdát „Közszerdának” hívjuk, és közéleti témákat dolgozunk fel, fiatalokkal.

– Ilyenkor alkalmanként 10–15 fiatal is bedolgozik – jegyzi meg. Rendszeresen visszatérő műsoruk az a talkshow, amelyben miskolci közéleti témákról mondanak véleményt a résztvevők. A csütörtöki nap a kultúráé, amikor helyi művészek kapnak bemutatkozási lehetőséget. Közvetítették már miskolci zenekarok koncertjeit, volt, hogy a slam poetry került a középpontjába, s volt, hogy kiállításra látogattak el.

– A péntek teljesen a fiataloké, ők rakják össze a zenei programot, és ezen a napon van a nagy kedvencem, egy 2–3 fős fiúcsapat műsora sulitraccs címen, ahol kibeszélik az iskolában történteket.

Önkéntes alapú

A rádió – mint említettük – önkéntes alapú, nincs főállású alkalmazottuk, mindenki a szabadidejében vesz részt a műsorok készítésében. Az egyes napoknak napi szerkesztői vannak, akik mentorként segítenek a fiataloknak. Jelenleg a MissionArt Galéria adott nekik helyet, onnan közvetítenek, a stúdiót ők maguk rakták össze. Néha-néha kitelepülnek, mint például tavaly ősszel az egyetemi gólyatáborba, onnan sugározták műsorukat.

– A pályázat április 30-án jár le, de mi utána is szeretnénk működtetni a CiRMi-t, ezért gondoltuk, hogy megszervezzük az említett szülinapi bulit – magyarázza Csaba. Az est a Városház tér 13. szám alatti konferenciateremben lesz, 6-tól éjfélig. Programmal is készültek: segítségül hívták a pecha-kucha prezentációs technikát (20 kép 20-20 másodpercben), amely során minden tematikus nap bemutatkozik, legtöbbjük meglepetés műsorral is készül. És bíznak benne, hogy lesz folytatás. Ha sikerülne támogatókat szerezniük, akkor megalapítanák a Civil Rádió Miskolc Alapítványt, amely lehetővé tenné a továbbműködést.


CiRMi a neten

A CiRMi rádió az interneten a cirmi.org-on érhető el. Programjukat mindennap megosztják a Facebook-oldalukon is, a régi adások pedig – úgy 200 van eddig – a SoundCloudon hallgathatók vissza. Király Csaba elárulja, bár napi szinten nem túl nagy a hallgatók száma, de az archívumukba eddig 13 ezren hallgattak bele.

Az alapító hét civil szervezet: Szépmesterségek Alapítvány, a Holdam Egyesület, a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub, a Dialóg Egyesület, a Földalatti Kulturális Egyesület, az Erőmű Egyesület és az Ökológiai Intézet Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában