Helyi közélet

2016.01.01. 18:41

Családi program lehet a titkos gyűjteményből

Miskolc - Kövesi István képei még kétszer láthatók az idén a Miskolci Galériában.

Miskolc - Kövesi István képei még kétszer láthatók az idén a Miskolci Galériában.

Nem túlzunk a kijelentéssel: igazi kulturális szenzáció a napokban Miskolcon nyílt kiállítás. Kövesi István gyűjteményéről van szó, a hajdan mészárosként dolgozó férfi vagyonát festményekbe fektette, és lakótelepi lakásában tartotta. S bár szakmai berkekben néhány évtizeddel ezelőtt sejtették, hogy létezik egy titkos gyűjtemény valahol Budapesten, senki nem tudta, hogy hol és ki a tulajdonosa. Néhány éve fedezték fel a 230 művet – a magyar festők színe-java alkotásairól van szó –, az állam az Értéktár program keretén belül megvásárolta a képeket és Miskolcon helyezte letétbe. Ezt a kiállítási anyagot láthatják most az érdeklődők a Miskolci Galériában júniusig, majd állandó tárlaton.

Szubjektív válogatás

A kiállítás nagy érdeklődésre tart számot: az évben kétszer – december 29-én és 30-án – még láthatja a nagyközönség a képeket, utána január 5-én nyílik újra a galéria. A képekről érdemes tudni, hogy szubjektív válogatás: Kövesi Istvánnak nem egy konkrét stílusirányzat tetszett, hanem minden. Az első kép az 1870-es évekből való, a legkésőbbi 1976-ban, Kövesi halála előtt öt évvel készült. A kiállítás kurátora Pirint Andrea művészettörténész volt, aki történelmi kontextusba helyezte az anyagot, így azt is megtudja a látogató, hogy az adott mű milyen korszakban keletkezett. A tárlatot diákoknak is ajánlja a múzeum, számukra múzeumpedagógiai foglalkozásokat állítottak össze. Éliás István múzeumpedagógustól megtudtuk, megismeréséhez olyan családi füzet készült (ez ő és Pirint Andrea munkája), amely játékosan ismerteti meg a gyerekekkel a neves alkotásokat, a felnőtteknek pedig egy „világra nyíló” összefüggést mutat meg az alkotók képeinek keletkezési történeteiről.

ÉM-HM

Képet a diákoknak

Óvodások és kisiskolások számára „Az elkóborolt ecset” címmel ajánlanak foglalkozást, amely egy történetre épülve vezeti végig a legkisebbeket a kiállításon. A felsősöknek „Fedezd fel és ments” címmel a festészet jellemzőit fedezhetik fel a tanulók. A középiskolások programja lehet a „Licitvadászat”: a történeti áttekintésre, stíluskülönbözőségek felismerésére lehetőséget biztosító foglalkozáson többek között Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla, Egry József festményeivel ismerkedhetnek meg a diákok. A licitvadászatra épülő foglalkozáson a diákoknak a legnagyobb haszonnal kecseg­tető műtárgyakat kell kiválasztaniuk, majd azokra vevőt keresniük, hogy ne bukják el a „befektetett összeget”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában