Helyi közélet

2016.01.09. 13:04

Bizonytalan a Petőfi-kilátó sorsa a Bükkben

Bánkút - Le van zárva a Bálványon álló Petőfi-kilátó felső része, ami meg­érett egy felújításra.

Bánkút - Le van zárva a Bálványon álló Petőfi-kilátó felső része, ami meg­érett egy felújításra.

Ezzel kereste meg lapunkat több turista. A tények: a Bánkút melletti 956 magas csúcsán álló Petőfi 1948 óta áll, akkor a miskolci turisták fogtak össze érte és építették fel.

A kilátó 1950-től Heves megye területére esik, azonban mindig is borsodiak szívügye volt a hely. A 90-es évek végére a kilátó állaga leromlott, életveszélyessé vált. A Megyei Természetjáró Szövetség megmentette a kilátót az Erdészeti szolgálat, az Északerdő, a Bükki Nemzeti Park, az Egererdő Rt., Nagyvisnyó és a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség részvételével.

A felújítás 1 millió forintba került, az átadásra 1999 végén került sor. 2012: mint a földterület állami vagyonkezelője, a Heves Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság jelentkezett a kilátó tulajdonjogáért. 2013-ban balesetveszélyre hivatkozva lezárták a kilátó kétharmadát.

Karbantartást, javítást nem végez a hatóság, kivéve a borsodi turisták, ám a helyzet bizonytalan. Az üggyel kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a BNP-hez, az Északerdőhöz és a természetjárókhoz.

ÉM-JL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában