Helyi közélet

2016.01.21. 08:49

Avas szálló: újra Miskolcé, de mit kezd majd vele?

Miskolc - Csaknem két évtizede keressük a választ arra, hogy mi lesz a város egyik emblematikus épületével.

Miskolc - Csaknem két évtizede keressük a választ arra, hogy mi lesz a város egyik emblematikus épületével.

Az Avas szálló tavaly áprilisban – 18 év után – újra a város tulajdonába került. Miskolc 155 millió forintért jutott hozzá a felszámolás alatt álló épülethez. Persze közel sem olyan állapotban, mint ahogy annak idején eladta, hiszen az egykori szállóból mára szinte csak a falak maradtak. Miközben az elmúlt évtizedekben több ígéret is volt arra, hogy szállodaként, ráadásul ötcsillagos szállodaként éled újjá az épület. De ez valahogy mégsem jött össze, az ingatlan állapota egyre csak romlott, és rontotta a belváros utcaképét. Félmegoldások születtek, például, hogy a homlokzatát miskolci szakképzősök rendbe hozták, vagy éppen miskolci művészek alkotásaival díszítették az ablakokat. Ezek azonban csak tüneti kezelések, a teljes felújításra még mindig várni kell. De meddig?

Emblematikus épület

„Az Avas szállót természetesen azzal a szándékkal vásárolta meg a város, hogy az emblematikus épület nyerje vissza eredeti állapotát, Miskolc egyik ékességévé váljon” – válaszolta Koczák Szilvia városházi szóvivő, amikor az önkormányzatot az ingatlannal kapcsolatos tervekről, elképzelésekről kérdeztük.

Azt is elmondta, a szálló rendkívül leromlott állapota miatt jelentős összegre, több milliárd forintra lenne szükség a felújítási munkálatokra. Hogy honnan lenne a városnak pénze erre, banki hitelből, esetleg magánszemély bevonásával szeretnék felújítani? – kérdeztük. „A működtetésről még korai beszélni. Az önkormányzat vagy pályázati, vagy egyéb külső forrásból szeretné megvalósítani a rekonstrukciót” – mondta a szóvivő. Persze felvetettük, hogy ilyen irányú pályázatról jelenleg nem tudunk, ezt a szóvivő is megerősítette: „Egyelőre még nem jelent meg ilyen jellegű pályázat”.

„Az Avas szálló megmentése egy hosszú távú program, a lehetőségek felmérése zajlik jelenleg, ennek kapcsán természetesen a szállodai szakma szakértőinek véleményét is kikéri a város” – fogalmazott Koczák Szilvia.

Fenntartás nélkül

Az épület addig is üresen áll, ezért kíváncsiak voltunk arra is, mennyibe kerül a fenntartása havonta. Koczák Szilvia szerint azonban nincs fenntartási költsége, ha viszont állagmegóvási munkára van szükség, azt az önkormányzat ingatlangazdálkodási keretének terhére végzik el.


Romkocsma, de csak ideiglenesen

Az elmúlt közel két évtizedben többen próbálkoztak, hogy legalább ideiglenesen életet vigyenek az épületbe. Ilyen kísérlet volt az is, amikor egy közelmúltbeli Operafesztivál idején romkocsma működött az egykori Avas szálló alsó szintjén.


Kronológia

1997-ben adta el a város az Avas szállót a Multicasa Kft.-nek. Akkor úgy volt, 1999. december 31-ig el kell készülnie a beruházásnak. A szerződésben az eladó kikötötte az elállás jogát arra az esetre, ha a vevő nem teljesíti a kötelezettségét. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzat 2004. december 17-én elállt a szerződéstől. Ezt követően, 2005. január 13-án az önkormányzat peres eljárást kezdeményezett a MultiCasaval szemben. Érdemi döntés nem született, mert a peres felek több alkalommal kérték az eljárás szünetelését. Később a felek az 1997-es szerződést abban módosították, hogy a szállodának 2009. december 31-ig kell elkészülnie. Megállapodásuk kiterjedt késedelmi kötbér, valamint meghiúsulási kötbér fizetésére is.


2003-ban már azt írtuk, aligha lesz megint szálló az Avasból, hiszen az önkormányzat azt nyilatkozta, másban gondolkodnak. Az ígéret az volt, a beruházás 2005-ben megvalósulhat. Ez nem történt meg.


2010 tavaszán újra arról számoltunk be, hogy leállt az építkezés. Kiderült, a tulajdonos az örökségvédelmi hivatallal került vitába, amíg az nem rendeződik, nem tudja folytatni az építkezést. Nem is tudta, a Multicasa levonult az építkezésről.


2011-ben a polgármester azt nyilatkozta, hamarosan pontot tehet Miskolc az Avas szálló ügyének végére. Akkor már bíróság előtt volt az ügy. Az építtető az építési engedélyes tervektől eltért, így több száz millió forint értékben vissza kellett volna bontania az épületet. Az örökségvédelmi hivatal akadályozta meg a továbbépítést, a továbblépéshez át kell alakítani a város rendezési tervét. Rendezni kell a tulajdonviszonyokat is, befektetőt kell találni.


2012-ben már arról számoltunk be, a per tart, a falak omladoznak. Az eljárást Miskolc önkormányzata kezdeményezte az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consultinggal szemben szerződés hatálytalanságának megállítása végett, hogy az önkormányzat a visszavásárlási jogát érvényesíthesse.


2013-ban történt valami, miskolci művészek képeivel díszítették az Avas szálló ablakait. De továbbra is perben állt egymással a miskolci önkormányzat és a tulajdonos.


2014. október 25-én a MultiCasa Consulting Kft. fizetésképtelenségét a Miskolci Törvényszék kimondta, elindult a felszámolási eljárás.


2015 márciusában megjelent a felszámoló által meghirdetett harmadik pályázati kiírás, áprilisban Miskolc önkormányzata 155 millió forintért megvásárolta az Avas szállót.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában