Helyi közélet

2016.01.25. 15:42

Átadták a Múzsa Díjat Miskolcon

Miskolc - Dr. Szabó Balázs orgonaművész, mesterharmónium-művész, orgonaszakértő vehette át az idei Múzsa Díjat.

Miskolc - Dr. Szabó Balázs orgonaművész, mesterharmónium-művész, orgonaszakértő vehette át az idei Múzsa Díjat.

A hagyományokhoz híven idén is a magyar kultúra napján, a Miskolci Nemzeti Színházban adták át a Múzsa Díjat. E díjjal évente azokat a miskolci vagy megyei alkotókat, alkotói csoportokat jutalmazza a Múzsa Díj Alapítvány, akik munkásságukkal hozzájárultak Miskolc művészeti életének fejlődéséhez, a város hazai és külhoni hírnevének növeléséhez, rangjának emeléséhez.

Idén dr. Szabó Balázs orgonaművész, mesterharmónium-művész, orgonaszakértő vehette át az elismerést dr. Torma Andrástól, a Miskolci Egyetem rektorától, aki e posztjánál fogva a kuratórium elnöki tisztét tölti be. Az elnök elmondta: immár 14. alkalommal hozott – egyébként egyhangú – döntést a kuratórium, ám először Ágoston László, a Tellvill Kft. volt ügyvezetője, résztulajdonosa nélkül. Halála után azonban a cég tulajdonosai az alapítvány további támogatása mellett döntöttek.

Dr. Kriza Ákos polgármester is megemlékezett a nemrég elhunyt alapítóról, idézve őt: azt vallotta, hogy egészséges lélek nincs kultúra nélkül.

„Ma azok irányába fordulunk, akik az értékeket a többség elé viszik… Miskolc büszke kulturális értékeire: színházára, zenekarára, művészeire, múzeumaira és nemzetközi hírű fesztiváljaira. Büszke a mai díjazottra is, aki az egyik legsokoldalúbb fiatal zenész, s akinek nem ez az első miskolci díja, hiszen 2008-ban ő lett az év embere, 2010-ben pedig a város nívódíját kapta”, mondotta.

Dr. Szabó Balázs a díjátvétel után köszönetet mondott az alapítóknak, a támogatóknak, s mindazoknak, akiknek mint fogalmazott, köszönheti, hogy most itt, a színpadon állhat: a családnak, a barátoknak és a tanárainak.

A díjátadó gálán a Miskolci Nemzeti Színház zenekarán, művészein túl az est rendezője, Fandl Ferenc színművész kérésére fellépett Vihula Mihajlo gitárművész, valamint a díjazott kérésére, a baráti köréhez tartozó

Flach Antal csembalóművész és Fülep Máté operaénekes is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában