Helyi közélet

2016.01.19. 09:24

Petőfi-kilátó: Amióta másé a „doboz”…

Bánkút, Eger, Miskolc - A Bükk-hegységben található Bálványon álló Petőfi-kilátó sorsa harmadik éve hányattatott.

Bánkút, Eger, Miskolc - A Bükk-hegységben található Bálványon álló Petőfi-kilátó sorsa harmadik éve hányattatott.

Petíció indult a Bálványon található Petőfi-kilátó megmentése érdekében nemrég – olvashatták lapunkban. Most az ingatlan használója, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság e-mailben válaszolt kérdéseinkre, vagy legalábbis egy részükre.

– A Petőfi-kilátóhoz tartozó ingatlan használója a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az igazgatóság jelenleg is azon dolgozik, hogy a kilátó helyzete mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön – tudatta Antal Erika, a szervezet szóvivője. – A megoldás érdekében az igazgatóság civil szervezetekkel és más lehetséges partnerekkel is felvette a kapcsolatot.

A kilátó egyes elemeinek leromlott állapota miatt és az esetleges balesetek megelőzése érdekében az építmény használatát addig is korlátozni szükséges. Sajnálatos módon a kitett figyelmeztetéseket időről időre pótolni kell, azokat ugyanis rendszeresen eltávolítják vagy megrongálják, holott azok az idelátogatók biztonsága érdekében vannak kint.

2012 óta nem költenek rá

Megírtuk korábban azt is: a kilátó fenntartását, gondozását 2012-ig a borsodi turisták, a megyei szövetség végezte, majd ebben az évben a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – mint az állami földtulajdon megbízott kezelője – jogi formulákra hivatkozva átvette a turistáktól.

Innentől a kilátó állagmegóvására senki nem költött semmit. (Megjegyezzük, hogy az átvétel a torony tetején lévő „doboz” miatt lehetett, hiszen az egy telefontársaság átjátszó állomását rejti, amiért ők bérleti díjat fizetnek a kezelőnek. Ez korábban szerződés szerint a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetségnek járt, amiből a turisták a kilátó rendszeres karbantartását végezték el.)

Kerestük a telefontársaságot az üggyel kapcsolatban, de lapzártánkig nem sikerült beszélni velük.

ÉM-JLI


Ezt kérdeztük

Az alábbi kérdéseket küldtük el korábban a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak:

Önök zárták le a kilátó felső szintjét?

Felújítás, karbantartás várható-e az idén?

Milyen terveik vannak a kilátóval?

Át tudják-e adni, „ruházni” másnak, ha lenne érdeklődő?

Bánkút, Miskolc - Petíció indult a Bálványon található Petőfi-kilátó megmentése érdekében.


Bánkút, Miskolc - Az elmúlt uniós ciklus(oka)t nézve is – amikor több kilátót is átadtak csak megyénkben – csodálatosak (vagy talán még inkább) azok a közel 70 éves történések, amikor néhány évvel a világháború után a Diósgyőri Vasas Testgyakorlók Köre Turista Szakosztálya kilátót álmodott a Bükk-hegységbe, a Bánkút melletti 956 méter magas Bálványra. Juhász-Léhi István jegyzete.


Bánkút, Miskolc - Le van zárva a Bálványon álló Petőfi-kilátó felső része, ami meg­érett egy felújításra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában