Helyi közélet

2016.01.27. 14:12

A Hermantól a Hősök teréig vonulnak majd a pedagógusok

Miskolc - Fáklyás tüntetéssel tiltakoznak a jövő héten a kormány oktatáspolitikája ellen Miskolcon.

Miskolc - Fáklyás tüntetéssel tiltakoznak a jövő héten a kormány oktatáspolitikája ellen Miskolcon.„Magyarország jelenlegi kormánya átgondolatlan oktatáspolitikájával, mérhetetlen mennyiségű, folyamatos forráskivonásaival, egyeztetés nélküli, rendezetlen jogszabályaival gyermekeink alapvető alkotmányos jogait sodorja veszélybe! Amennyiben a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének levelében is megfogalmazott problémák nem oldódnak meg, tanítványaink jövője – s ezzel Magyarország jövője – kilátástalanná válik!” Ezekkel a sorokkal kezdődik a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezetének felhívása. A felhívás demonstrációra hívja mindazokat, akik érdekeltek a közoktatásban. A pedagógusok fáklyás vonulással tiltakoznak február 3-án délután fél 5-től, a menet a Herman Ottó Gimnáziumtól indul és a Hősök terére érkezik, ahol több szervezet képviselője is felszólal.

„Évezredes gondok”

Csabalik Zsuzsanna, a PSZ miskolci, középiskolai titkára lapunknak elmondta: a demonstráció tulajdonképpen a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakat támogatja. (A levél a közoktatás problémáiról szól, és nyilvánosságra kerülése óta országos összefogás alakult ki körülötte.) Korábban a PSZ miskolci képviselői is megfogalmazták a kormányhoz intézett kérdéseiket, szintén a nyílt levél kapcsán. Csabalik Zsuzsanna úgy fogalmazott: a most előtérbe került problémák azonban nem új keletűek, „évezredes gondokról” van szó. Az érdekvédők szerint a legsürgetőbb követelések közé tartozik, hogy „a kormány azonnal hagyja abba a forráskivonást az oktatásból, adják vissza az oktatási intézményeket az önkormányzatoknak, és biztosítsák az iskolák önálló gazdálkodását! Továbbá, hogy azonnal töröljék el a 32 órás kötelező bent tartózkodást az iskolákban, mert az megalázó és a bizalmatlanság jele, ugyanúgy számolják fel a kötelező óraszámok 22–26 óra közötti különbségét, ez legyen egységes! A Nemzeti Alaptantervet egy olyan csoport dolgozza át, mely gyakorló pedagógusokból áll, és ne 2 hét alatt! Az érettségi követelmények változtatásait pedig vonják vissza, mert minden diáknak olyan feltételekkel kell érettségiznie, ahogy arra készült a középiskolai évek alatt! Ugyanilyen sürgető, hogy tegyék végre közzé a szakközépiskolások szakmai követelményrendszerét, mert egyelőre a 11.-es diákok nem tudják, hogy miből kell érettségizniük, a tanárok pedig nem tudják, hogy mit tanítsanak” – sorolta a megoldásra váró problémákat Csabalik Zsuzsanna.

„Közös a cél”

A demonstrációhoz csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megyei választmánya is. A demonstrációk sorát egyébként ők kezdték még december elején, amikor tiltakozást szerveztek a Klik Miskolci Tankerületének épülete előtt a kormány oktatáspolitikája ellen. Akkor 22 pontból álló követeléscsomagot fogalmaztak meg. Erre azóta kaptak választ a szakminisztériumtól, mint Szűcs Tamás, a PDSZ megyei ügyvivője fogalmazott, „semmitmondót”. Jelezte: ők is terveztek vonulást, így természetesen csatlakoztak a PSZ akciójához, „hiszen a cél közös, az ügy a fontos, mindegy, hogy ki áll a megmozdulás élére” – fogalmazott az ügyvivő.


Csatlakoztak

A fáklyás tiltakozásához csatlakozó szervezetek: Autonóm Területi Szakszervezet, Magyar Zeneművészek és Táncpedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma


Miskolcra jön a miniszter

Sajtóhírek szerint ma Miskolcra utazik Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, hogy egyeztessen a miskolci igazgatókkal, szülőkkel, pedagógusokkal. Az emberi erőforrások minisztere felkérte Kriza Ákos miskolci polgármestert és a Miskolci Tankerület igazgatóját, hogy szervezzék meg a találkozót.

A tárcavezető állítólag azért utazik Miskolcra, mert az általa összehívott köznevelési kerekasztal ellenére jövő hétre fáklyás tiltakozást szerveznek a városban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában