Helyi közélet

2015.12.17. 19:07

Szülj?

<em>„Nem megyek Ákos koncertjére, inkább szülni fogok.” „Miért kellett megszületnem? Mert anyád kiteljesedett.” – ilyen és ehhez hasonló szövegű mémek lepték el az internetet, az internetes humor így reagált Kövér László házelnök és Ákos popzenész kijelentéseire. </em><strong>Hajdu Mariann írása.</strong>

„Nem megyek Ákos koncertjére, inkább szülni fogok.” „Miért kellett megszületnem? Mert anyád kiteljesedett.” – ilyen és ehhez hasonló szövegű mémek lepték el az internetet, az internetes humor így reagált Kövér László házelnök és Ákos popzenész kijelentéseire. Hajdu Mariann írása. Mert azt merték mondani (igencsak leegyszerűsítve), hogy a nők ne karriert építsenek, hanem inkább szüljenek. A témáról szóló cikkeket heves hangú kommentáradat lepi el, látszik, ez a kérdés most, sok-sok évtizeddel a szüfrazsett mozgalmak után is darázsfészek.

A konzervatív gondolkodásúak – a fene nagy emancipáció az oka annak, hogy kevesebb gyerek születik – véleménye háttérbe szorul.

Ha higgadtan gondoljuk végig a dolgot, azért mindkét oldalon van igazság. Sok nő őrlődik a karrier és a család között, próbálja mindkét helyen a maximumot kihozni a helyzetből, nem könnyű.

Sok nő szívesen szülne többet, ha volna mire, ha meg lehetne egy fizetésből élni, ha valóban léteznének családbarát munka­helyek, ez a karrierépítést is megkönnyítené.

De a fő probléma mégsem ez. Hanem az, hogy ne az állam, ne a politikus mondja meg, hogy mi legyen. Az ő feladatuk annyi, hogy segítsék bölcsikkel, vagy akár lakás­áfa-csökkentéssel a szülési kedvet. Hogy aztán az állampolgár maga dönthessen, mit akar. Saját, legjobb belátása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában