Helyi közélet

2015.12.17. 17:22

„Segíteni őket a tanulás és tudás rögös útján”

Miskolc - Felavatták a Miskolc–Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központot a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Felavatták a Miskolc–Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központot a Miskolci Egyetemen.

Tizenöt éve annak, hogy a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola alkalmazni kezdte az úgynevezett Komplex Instrukciós Programot (KIP). Ezzel a pedagógiai módszerrel a különböző tudású és szocializáltságú gyerekeket tudtak sikeresen együtt oktatni és nevelni a pedagógusok.

Kovácsné dr. Nagy Emese, az iskola igazgatója a Stanford Egytemen kidolgozott módszert „fordította le” a helyi viszonyokra. A program egyre ismertebbé vált Magyarországon, majd lehetőség adódott arra, hogy a Miskolci Egyetemen a tanárjelölt-hallgatókkal is megismertessék a módszert.

De nemcsak ők, hanem a megye és az ország több iskolája is elsajátította a programot. Tegnap pedig jelentős mérföldkövéhez érkezett az eddigi munka. Felavatták a Miskolc–Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központot az egyetemen, melynek létrehozását uniós program segítette.

Ennek címe: „Digitális úton-útfélen. Komplex iskolai innováció és digitális szemléletformálás hátrányos helyzetűek körében”. A központ a pedagógusok továbbképzésében játszik majd nagy szerepet.

Felzárkózás

A tegnapi ünnepélyes megnyitón Torma András, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta: az egyetem mindig nagy figyelmet fordított a társadalmi felzárkózásra, hiszen régiónk gazdasági felemelkedése azon is múlik, hogy javul-e a hátrányos helyzetű emberek tudása, szociális körülményei.

Az egyetem kancellárja, Deák Csaba úgy fogalmazott, példaértékű, amit a hejőkeresztúri iskola és a Miskolci Egyetem tett. Mára a program országos elismertségre tett szert, és óriási sikert jelent, hogy a KIP központ a Miskolci Egyetemen létesült.

Illésné Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja kiemelte: nagyon sok munka van amögött, hogy a módszer bekerült a kar tanárképzésébe. Fontos céljuk, hogy azokat a gyerekeket segítsék a program elterjesztésével, akik a tanulás rögös útján nehezen haladnak.


Színesíteni, modernizálni

Miskolc alpolgármestere, Kiss Gábor úgy fogalmazott: a világ az utóbbi évtizedekben olyan mértékben megváltozott, hogy ma már nem lehet csak a hagyományos oktatási módszerekkel eredményt elérni. Az oktatást színesíteni, modernizálni kell, mondta. Ehhez pedig nagy segítséget nyújt a KIP intézményesített háttere.

Kovácsné dr. Nagy Emese, a hejőkeresztúri iskola igazgatója, a Miskolci Egyetem docense a KIP elindulásáról szólt röviden. Többek között arról, hogy Rachel Lotan és Elizabeth Cohen, a Stanford Egyetem professzoraival dolgozták ki a módszer magyar változatát. Majd lejátszotta az amerikai, erdélyi származású Lotan professzor skype-videoüzenetét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában