Helyi közélet

2015.12.04. 10:12

"Ott még az ellenőr is kedves volt"

Miskolc, Lipcse - A kandós diákok megtapasztalhatták a német precizitást és szigort.

Miskolc, Lipcse - A kandós diákok megtapasztalhatták a német precizitást és szigort.

– Itthon az iskolában a tanárok először elmagyarázzák, hogy mit kell csinálni, Németországban viszont nincs ilyen. Kiadják a feladatot, és elvárják, hogy a diák maga keressen segítséget az interneten vagy a segítő tanároktól – világít rá a legfőbb különbségre Tóth Máté, az MSZC Kandó Kálmán Szakközépiskolájának 14. osztályos, végzős diákja, aki társaival együtt 3 hetes szakmai gyakorlaton vett részt a németországi Lipcsében az ősszel.

– Eleinte furcsának tűnt ez az oktatási módszer, de a második hétre megszoktuk. A feladatok egyébként meglehetősen nehezek voltak, hiszen Németországban a szakképző centrumokat is olyan modern gépekkel szerelték föl, mint amit az iparban használnak. Rendes gyártósori részeket kellett programoznunk – folytatja az élménybeszámolót Máté.

Majd elárulja, hogy a pedagógusok egyébként segítőkészek és szimpatikusak voltak, de ez általában minden német emberre jellemző. Ha a boltban volt szükségük segítségre, ott is rögtön számíthattak valakire. A sok munka mellett azonban jutott idő egy kis városnézésre, Lipcsében, Berlinben és Drezdában jártak.

Pontosak

Drótos Máténak, aki szintén 14.-es a Kandóban, a németországi élményekről elsőként az jut az eszébe, hogy ott az emberek rendkívül pontosak és fegyelmezettek. Nemcsak a szakképző centrum, de az egyetem is sokkal jobban felszerelt, mint a magyarországi egyetemek, a magyar diákok csak ámultak a modern gépek láttán. – Az egyetemen egy hetet töltöttünk, és PLC programozást tanultunk. Ez nagyon hasznos volt, mert amikor hazautaztunk, épp ez következett a tananyagban. Aztán megismerkedtünk a duális képzéssel is, ami Németországban már bevált képzési forma. Véleményem szerint nagyon jó, hogy az elméleti tudással együtt a gyakorlati ismereteket is megszerzik a diákok – meséli Máté.

Azt egyébként ő is megemlíti, hogy Németországban másként viselkednek egymással az emberek, mint itthon. Ott a vonaton a jegyellenőr is kedves, a boltban az eladó segítőkész és udvarias. Nem mellékes, hogy az idegen nyelv gyakorlására is kiváló lehetőség volt a külföldi szakmai gyakorlat, bár a szálláson nem nagyon tudtak beszélgetni a más országokból érkezett diákokkal. Egyrészt azért, mert ők sem tudtak valami jól angolul, másrészt pedig azért, mert nem nagyon volt idő barátkozásra. Reggel korán kellett kelni, így este mindenki időben lefeküdt aludni.

A véletlen

A programról a Kandó Kálmán Szakközépiskola igazgatójától, Baghyné Urbán Ilonától tudunk meg még többet. Mint mondja, náluk már hagyománynak számít a külföldi szakmai gyakorlat, bár ennek elindulását egy véletlennek köszönhették. Egyszer az iskola a németországi Elabo gyártól rendelte a villamosberendezésekhez szükséges bútorait, és ott összebarátkoztak egy magyar villamosmérnökkel. (Hiszen kicsi a világ.) Ennek és az uniós pályázatoknak köszönhetően diákokat küldhettek gyakorlatra a gyárba. Azóta is pályáznak minden évben és nyernek. Az idén 14 diák (elektrotechnika és informatika szakmacsoportos tanulók) 3 hetes szakmai gyakorlaton, 9 pedagógus pedig tanári továbbképzésen vehetett részt Lipcsében. Az igazgató hozzátette: az iskolából sokan jelentkeztek az útra, de azok mehettek, akik ezt legjobban megérdemelték. Ők viszont megtapasztalhatták a legendás német precizitást és szigort, amit egyébként a vendégdiákoktól is elvártak. Volt olyan tanuló, aki egy hét múlva hazavágyott, mások viszont még maradtak volna. A diákok a 3. hét után Europass bizonyítványt kaptak, ami idegen nyelvű szakmai gyakorlatukat igazolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában