Helyi közélet

2015.12.04. 12:43

Ötmillió hektárra igényeltek támogatást Miskolcon

Miskolc - Megvannak a 2014-es mezőgazdasági eredmények: kiemelkedő év volt.

Miskolc - Megvannak a 2014-es mezőgazdasági eredmények: kiemelkedő év volt.

„A mezőgazdaság jobban teljesít, de egy magyar ember, különösen egy magyar gazda, soha az életben nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok. Mi már csak ilyenek vagyunk” – idézte a miniszterelnök szavait Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy csütörtöki, arnóti fórumon.

Ahol a jövő évi támogatásokról, a 2014-es és az idei mezőgazdasági eredményekről is beszélt. A fórumot Csöbör Katalin (Fidesz) országgyűlési képviselő szervezte.

„Havonta egyszer igyekszem ellátogatni a területemen lévő egy-egy nagyobb vállalkozáshoz. Egy ilyen látogatás alkalmával merült fel az igény egy olyan rendezvényre, ahol a vállalkozók egységes tájékoztatást kaphatnak” – fogalmazott Csöbör Katalin.

Fellendülés

Az államtitkár előadásában kiemelte, hogy a 2014-es év, a statisztikai hivatal adatai szerint, kiemelkedő volt a mezőgazdaság szempontjából, a termelésben rekorderedményeket sikerült elérni.

„Az idén azonban 1901 óta a harmadik legforróbb nyarunk volt, ezért az eredmények biztos, hogy rosszabbak lesznek, de meg merem kockáztatni, hogy a visszaesés nem lesz jelentős” – hangsúlyozta.

Azt is elmondta, a forró nyarat leginkább a kukorica sínylette meg, ez okozhatja majd az adatok romlását.

„A mezőgazdasági beruházások is kedvezően alakultak. 2010-hez képest több mint 50 százalékkal több fejlesztés volt 2014-ben. Az idén nem érjük el ezt a szintet, de jövőre – a támogatások beindulásával – fellendülés várható” – vélekedett az államtitkár.

Czerván György a támogatásokra is kitért a fórumon, hármat említett: százszázalékos uniós, társfinanszírozott és a nemzeti költségvetésből támogatott. Arról is beszélt, hogy idén összesen 174 ezer gazdálkodó igényelt terület­alapú támogatást közel 5 millió hektárra.

A fórumon az előlegfizetés is szóba került. Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte, hogy magyar kezdeményezésre az Európai Bizottság felemelte az előlegfizetés mértékét, így a közvetlen kifizetések 70 százalékát lehetett folyósítani október 16-ától, kiemelten az alaptámogatás, a zöldítési komponens, a tejhasznú tehén és a juh esetében.

ÉM-NSZR


Komoly lehetőségek

A Kisgazda Polgári Egyesület kezdeményezéséről, miszerint be kell vezetni az agrároktatást a falusi iskolákban, is kérdezte lapunk Czerván Györgyöt. Az államtitkár szerint régen léteztek úgynevezett gyakorlókertek az iskolák számára, de ő sokkal inkább a középszintű szakoktatásban látja a megoldást. „De nem tartom gondnak, ha már fiatalon »megfertőződnek« a földműveléssel a falun élők” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint azonban nem csak a hátrányos helyzetű településeknek lehet kitörési pont a mezőgazdaság, hiszen hazánk mezőgazdasági adottságai jók, így komoly lehetőségeket lát ezen a területen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában