Helyi közélet

2015.12.22. 18:45

Miskolcon Kövesi István titkos gyűjteménye

Miskolc - Kedden nyílt a szenzációnak ígérkező kiállítás.

Miskolc - Kedden nyílt a szenzációnak ígérkező kiállítás.

Különleges gyűjteményt láthatnak keddtől az érdeklődők a Miskolci Galéria Rákóczi-házában: Kövesi István titkos gyűjteményét. Szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy valahol a fővárosban létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, azokat titok övezte, még tulajdonosuk neve sem volt ismert egészen a legutóbbi időkig. Nemrég derült ki, hogy Kövesi István gyűjteményéről van szó: az újlipótvárosi mészáros évtizedeken át gyűjtötte a festményeket. Hajnaltól késő estig húst darabolt, árult és rendelt, festményekkel és szobanövényekkel zsúfolt kis lakásában pedig egy saját világot teremtett magának, ahová a szocializmus szürkesége elől menekült.

115 festmény

Idén nyáron robbant a hír, hogy a titkos műgyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 795 millió forintért megvásárolja, és mint letétet a miskolci Herman Ottó Múzeumban helyezi el. Így történhetett meg, hogy a legkiválóbb magyar festők alkotásaiból álló 115 festményt tartalmazó gyűjteményt december 22-től a Miskolci Galériában tekinthetik meg az érdeklődők.

– Egészen június 25-ig látható a kiállítás – mondta lapunknak Vass Nóra, az intézmény sajtóreferense. Utána egy ideig pihen, majd restaurálják a képeket, majd a Görgey utcai múzeumépület képtárában kap állandó helyet.

– A gyűjtemény a legnagyobb vidéki nemzeti galériává válhat az országban – fogalmazott Vass Nóra.

Mint megtudtuk, a képek jó állapotban vannak, de mégiscsak több mint ötven évig álltak egy szobában. Így kicsit megszürkültek, a kereteikre is ráfér a felújítást.

Kövesi István műgyűjteménye a magyar festészet történetének csaknem száz évét öleli át. A legkorábbi darab az 1870-es évekből való, a legkésőbbi 1976-ban, Kövesi halála előtt öt évvel készült.

Letétként került Miskolcra

A Magyar Nemzeti Bank által megvásárolt kollekció egy szubjektív gyűjtői tevékenység eredménye. A tulajdonosok, Kövesi Katalin és Kövesi János eladási feltétele az volt, hogy az anyag egyben maradjon. A gyűjtemény így került letétként a miskolci Herman Ottó Múzeum Képtárába.

ÉM


A művészek

Noha számos művész festményeiből áll, a gyűjteményben egyes 20. századi mesterek – így Aba-Novák Vilmos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Czóbel Béla, Egry József, Kassák Lajos, Mednyánszky László, Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, Szőnyi István, Vaszary János – különös hangsúllyal vannak jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában