Helyi közélet

2015.12.11. 11:25

Miskolci közgyűlés - Megmenekülhet a tejgyár

Miskolc - A Jásztej Kft. mentheti meg a miskolci tejipart. A testületi ülésen vállalkozásfejlesztési támogatást kaptak.

Miskolc - A Jásztej Kft. mentheti meg a miskolci tejipart. A testületi ülésen vállalkozásfejlesztési támogatást kaptak.Két évvel ezelőtt jelentette be dr. Kriza Ákos polgármester, hogy a városvezetés megmenti a miskolci tejgyárat, amely olyan helyzetbe került, hogy tavaly már felszámolási eljárást kezdeményeztek ellene. A megmentésre azonban az idei év decemberéig várni kellett, a képviselők elé ugyanis csütörtökön került az a javaslat, amely vállalkozásfejlesztési támogatást ítél meg a Jásztej Kft.-nek. A cég ugyanis a Milknet Kft. felszámolási eljárása során vásárolta meg a miskolci tejüzemet, és vállalta, hogy Miskolcra telepíti gyártási kapacitását. Ennek köszönhetően – tartalmazza a javaslat –, ötven munkahelyet sikerül majd megtartani, és a cég vállalta, hogy a közeljövőben ezt még további 50–70-el bővíti. Az is a vállalások között olvasható, hogy a következő öt évben a Jásztej Kft. nettó árbevétele 500 millió forinttal növekszik majd. Az önkormányzat pedig – a vállalkozásfejlesztési támogatás odaítélésével – 62 millió forinttal támogatta a beruházást.

Más padsorok

A decemberi ülés napirendjei közül a költségvetéssel kapcsolatos előterjesztések váltották ki a legnagyobb vitát. Az ellenzék szerint a Fidesz-KDNP padsoraiból egészen másképp olvassák a költségvetés sorait. A Jobbik az MVK Zrt. járatritkítását kérte számon, az MSZP pedig a hitelfelvételre kérdezett rá. Dr. Kiss János alpolgármester szerint azonban az ország többi közlekedési vállalata csak irigyelheti a miskolcit, hiszen ha csak eszközállományban az elmúlt években 25 milliárd forintos vagyont halmozott fel.

A hitelfelvétel kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy Miskolc hónapok óta nem vesz igénybe banki támogatást. Hozzátette, soha nem mondták, hogy beruházásokhoz a város nem vesz majd fel hitelt. „Azt sem mondtuk, hogy a városnak tökéletes a gazdasági helyzete, de az adatok világosan mutatják, az út, amin megyünk, jó, növekedést mutat” – fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos polgármester is gazdasági növekedésről beszélt, elmondta azt is, hogy 25 év után eljutott a város oda, hogy a regisztrált munkanélküliek száma újra az országos átlagnak megfelelő. Mint sorolta: „2010 nyarán 12 ezer fölött volt a munkanélküliek száma, jelenleg 6500–7000 azoké, akik munkát keresnek, de ezt a réteget nehéz megszólítani.

Közbiztonsági megújulás

A Vasgyári Piac működtetését januártól a Városgazda Kft. látja majd el, éppen úgy, ahogy a Búza téri és a Zsarnai piacok esetében – döntött a testület. Az önkormányzat még 2004-ben kötött üzemeltetési szerződést a Kiskereskedők Országos Szövetségének (KISOSZ) megyei szervezetével, ez – többszöri hosszabbítás után – idén december 31.-én lejár. A Demokratikus Koalíció képviselője felvetette az ülésen, hogy annak idején a KISOSZ és az ott lévő kereskedők összefogásának köszönhetően újulhatott meg a piac, és – mint fogalmazott –, most kizárják őket és rábízzák a vezetést egy éppen csak működő önkormányzati cégre.

Nem tudom, mikor járt utoljára arra képviselő úr – reagált dr. Kiss János alpolgármester –, de a diósgyőriek ennél jobb, színvonalasabb kiszolgálást érdemelnek. Elmondta azt is, közbiztonsági szempontból is megújítják a piacot.

ÉM-NSZR


Miskolc - Csütörtökön tartották a decemberi, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők több, költségvetéssel kapcsolatos napirendet is tárgyaltak majd. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában