Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. december

Akt.:
Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. december
Miskolc – Csütörtökön tartották a decemberi, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők több, költségvetéssel kapcsolatos napirendet is tárgyaltak majd. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.10.40: Vége van a decemberi testületi ülésnek. A polgármester elmondta, várhatóan 2016. február 11-én lesz a következő ülés. Majd kellemes ünnepeket kívánt a városvezető.


10.23: A közérdekű napirendek után már szavaznak a képviselők.


09.19: Zárt ülés következik.


09.18: Az önkormányzat működésével kapcsolatos napirendek következnek.

Jakab Péter (Jobbik) kért szót, a Fidesz-KDNP kivonult. A jobbikos képviselő szerint a frakció belelovalja magát a saját maga által keltette hisztériába. “Ennek az oka a figyelemelterelés arról, hogy elüldözik a nyugdíjasok gyermekeit, tönkre teszik az egészségügyi ellátást, elvették a nyugdíjbiztosítási megtakarításukat és jövőre nagyon komoly, 1,6 százalékos nyugdíjemelést adnak. Hát nem a Jobbik-tól kell megvédeni a nyugdíjasokat, hanem a Fidesz-től. Mi megvédjük majd a választásokon. Ma Miskolcon sok nyugdíjast életveszélyesen terrorizálnak, ehhez nem nyilatkozat kell, hanem kimenni a helyszínre és megvédeni őket. Meg kell védeni a nyugdíjasokat attól a politikától, amiben önök nyakig benne van, ami kiszolgáltatottá tette őket” – fogalmazott.

Nagy-Korsa Judit (DK) azt javasolta, a Salkaházi programba azok is bekerüljenek, akik 60 éven felüliek és rehabilitációs támogatásban részesülnek, ők igazán rászorulnak erre a 10 ezer forintra.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: “Büszkék vagyunk a Salkaházi programra, és arra is, hogy ezt tovább is tudtuk vinni, bizonyítva, nem kampányfogásról volt szó. A hazai települések közül elsőként Miskolcon valósult meg egy komplex program, amely azt mutatja, a városvezetés odafigyel a miskolciakra. Ezzel a programmal azokat szólítottuk meg, akik évtizedeken keresztül Miskolcért dolgoztak. Jelképes összeggel segítünk nekik, de ezzel is az odafigyelést mutatjuk számukra, illetve a program idén kiegészült kulturális rendezvényekkel. Illetve kiegészült nyugdíjasvédelmi programmal is, amiben riasztó ajtóéket is kaptak. Ezen a közgyűlésen egy nyilatkozatot terjesztettek elénk, erre azért van szükség, mert a programot, sajnos, az ellenzék részéről nemtelen támadások érték. A nyilatkozat nevesíti is a Jobbikot, aminek a részéről kritika érte a programot. Egészen pontosan a nyugdíjasokat támadták. Amikor a miskolciakat éri támadás, úgy gondoljuk, ki kell állni mellettük” – hangsúlyozta.

Pakusza Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, milyen megvédésről beszélnek. “Ezt a kutyakomédiát akkor folytassák, ha meg tudják mutatni, hogy a Jobbik mikor nem támogatta a programot. Ha nincs ilyen, akkor fejezzék be, mert ez nem más mint kutyakomédia, amivel a nyugdíjasokat negatív irányba manipulálják. Közpénzből osztják, a város költségvetéséből, így minden képviselőnek benne kellene lenni, nem csak a Fidesznek, ők oldják meg pártpénzből” – hangsúlyozta.

Badány Lajos (Jobbik) szerint egészen szánalmassá fajul, amit a Fidesz a Salkaházi kapcsán tesz a Jobbik-kal. “Ténylegesen propaganda és szavazatszerzés céllal végzik ezt a programot. Hagyják abba az időskorúak megtévesztését” – fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK) azt kérdezte, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők elbizonytalanodtak, hogy nyilatkozat megtételét javasolták. “Kaptak jelzést, hogy karácsony előtt újra le kell tenni a hűségesküt? Miskolcon 140 ezren laknak, miért nem erősítik meg nyilatkozatukat, szándékukat, hogy a miskolci szegényekről gondoskodnak majd? Ez miért nem jutott eszükbe? Vagy például azt, hogy biztosítsák majd a közösségi közlekedést, vagy megállapodnak majd a munkavállalókkal? Miért a Salkaházit kell megerősíteni?” – kérdezte.

Dr. Kovács László (KDNP) szerint lassan megérjük, hogy egységfront alakul dr. Tompa Sándor és a Jobbik között. “Az előterjesztésre ahogy az ellenzék reagált, alátámasztja, igenis volt légjogosultsága a nyilatkozatnak. Kiderült, ki, mivel vádolja a másikat és ki használja fel politikai célokra ezt a programot” – mondta.

“Ha már egységfrontnál tartunk, nagyon érdekes, hogy a párt miskolci elnöke az a Sebestyén László, aki MSZMP párttagkönyvvel rendelkezik” – reagált Pakusza Zoltán (Jobbik).

Jakab Péter (Jobbik) kapott szót, a Fidesz-KDNP frakció kivonult. A frakcióvezető azt kérdezte, a városvezető frakció a Habony-diszkóba jár, mert annyira zavaros, amiről beszélnek a Salkaházi kapcsán.

Földesi Norbert (MSZP): “Magam nevében és a frakció nevében is szeretnék bocsánatot kérni a nyugdíjasoktól. Azért, amit művelnek velük sokadik hónapja. Ez már Salkaházi klub, nem közgyűlés. Nem értem miért. Miért kell ezt a közgyűlés keretein belül tenni. Miért kell idecitálni azt az MSZP-t, aminek idején kétszer nyerte el az önkormányzat az Idősbarát címet, a klubok száma megduplázódott. Szépen, csendben tettük a dolgunkat. Nem verte a mellét senki a nyugdíjasokkal kapcsolatban. Azokat az elveket, amelyeket önök Salkaházi program keretében tesznek támogatjuk, az eszközöket nem mindig. Ne kérjék a támogatást ehhez a kutyakomédiához. Nem kívánunk egymás elleni nyilatkozatokat tenni” – fogalmazott.


08.39: A város fejlesztésével és közszolgáltatásával kapcsolatos előterjesztések következnek. Köztük a Jásztej Kft. részére nyújtandó beruházásfejlesztés.

Dr. Tompa Sándor (DK) ügyrendire jelentkezett, jelezte, még az előző napirendnél jelentkezett, személyes érintettségre hivatkozott. Szerinte, amit dr. Kiss János alpolgármester művel, kimeríti a békés együtt nem élés szabályait. Továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem volt idő átnézni a napirendeket.

Novák Józsefné (Fidesz) önkormányzati képviselő szerint fontos, hogy legyen a városban egy jó tejipari cég. Ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy az előterjesztés szerint a Jásztej jön a miskolci Tejgyár helyére, ami munkahelyet jelent majd.

Pakusza Zoltán (Jobbik) hangsúlyozta, pártja üdvözli a Jásztej idetelepedését, jelezte, hogy ő volt az első képviselő, aki foglalkozott a miskolci tejgyár gondjával. “De szomorú, hogy tegnap kaptuk meg az előterjesztés, így nem is volt lehetőség tájékozódni, miközben emberek sorsáról, több száz millió forintról van szó. Vannak kérdéseink, mi történik, ha a cég ígérete nem valsul meg. Illetve az előző cégek közműtartozását ki egyenlíti ki? Valamint az előző cégek Miskolcot megkárosították, indul-e eljárás? Az előterjesztés alapján reméljük, minden így történik, ezért támogatjuk az előterjesztést”- mondta.

Dr. Tompa Sándor (DK): “Ebben a csomagban egyet sikerült idejében kiküldeni, de ez a településszerkezeti tervről szól, amiről a dr. nehéz Károly informatikus képviselőtársam is azt mondta a bizottsági ülésen, nehezen lehet ebben tájékozódni. Soós képviselő is megerősítette ezt. Igaz, azt mondta, akik ismerik a várost, el tudnak igazodni, gondolom azokra a képviselőkre gondolt, akik nem régen miskolciak és nem ismerik a város minden zegzugát.

Az MVK előterjesztéssel kapcsolatban azt kérdezte, ha öt éve irányítják a várost, hogy hogy most jutott eszükbe ez a módosítás, azaz, hogy valamivel tartoznak a cégnek. “Talán nem azért, mert békétlenség van a közlekedési vállaltnál, nem ez inspirálta, hogy a több vezérigazgatót elfogyasztó cégnél valamit tenni kell?” – kérdezte.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető szerint a Jásztej-es előterjesztés egy újabb eleme a város gazdaságfejlesztésének. “A tejipar komoly gyökerekkel rendelkező ágazat a városban. Most érhetünk révbe, ezzel a tulajdonosváltással. Nem csak munkahelyeket teremt, hanem gyarapítja Miskolc bevételét. Minden remény megvan arra, hogy az új tulajdonos garantálja ígéreteit, növeli a létszámot, több mint duplájára. Miskolcnak újra lesz egy erős, országosan is meghatározó cége. Ugyanez a helyzet az MVK-val, újabb több százmillió kerül a céghez” – tette hozzá.


08.20: A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó javaslatokat tárgyalja a testület. Itt lesz szó a Lovagi Tornák Teréről és a Vásártérről, egészen pontosan arról, hogy egy LED falat helyeznek ki. Valamint a Győri kapu 12/A alatti épület kedvezményes elidegenítéséről.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető ügyrendit kért, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, amit Jakab Péter szólt a nyugdíjasokról, ezért kimennek, ha szót kér.

Badány Lajos (Jobbik) önkormányzati képviselő azt tette szóvá, hogy az öt rendes napirend mellett szerdán este még több mint tíz sürgősségi napirendet küldenek ki. Szerinte ez a képviselők munkájának ellehetetlenítését szolgálja.
A polgármester szerint ez egyáltalán nem kapcsolódik a napirendhez.

Hollósy András (Fidesz) önkormányzati képviselő is a Győri kapui épületről bezsélt. Elmondta 250 négyzetméteres épület, amely korábban szórakoztatóhelyként is üzemelt, valamint legutóbb egy oktatási intézmény volt. Úgy véli, minden lakos és sportbarát örül ennek az előterjesztésnek.

Dr. Tompa Sándor (DK) önkormányzati képviselő: “Közgyűlésről, közgyűlésre becsapják a miskolciakat. Öt olyan napirendet tárgyalunk összevonva, amik a vagyongazdálkodást érintik, de előtte való nap nyújtják be, így nem lehet érdemben dönteni. Például 11 belterületbe vonási kérelem is van köztük, de nem ismerjük a szándékokat. Vagy itt a vasgyári piac ügye, korábban a KISOSZ az árusokkal összevonva felújítást végzett, december 31-én lejár a szerződésük, elveszik tőlük és rábízzák egy éppen csak működő önkormányzati cégre. Így azok a válallkozók, akik felújították, ki vannak semmizve.”

A polgármester azt mondta, a jogi bizottság tárgyalta a napirendet. Úgy véli, mindenki hozzájuthatott az információkhoz. “Semmilyen titok nincs a történetben” – hangsúlyozta.

Nagy-Korsa Judit (DK) önkormányzati képviselő azt kifogásolta, hogy év elejétől a családsegítőnek, gyermekjóléti szolgálatnak 17 településen kell majd ellátnia a munkát. “Úgy járunk, mint a KLIK-kel, egy óriási vízfej eldönti, hova mennyi forrást kell adni, ez veszélyes dolog, miközben nő az esetek száma” – fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK) önkormányzati képviselő szerint a polgármesternek igaza van, hiszen – folytatta – az szmsz-t úgy módosították, hogy elég a bizottsági ülésre beterjeszteni egy rendelettervezetet. “De a napirenden nem is szerepelt, utána osztották ki. De önök sunnyogva beterjesztik, mert tudják, a KISOSZ fel lenne háborodva, hogy ne legyen lehetőség elemezni. Becsapják a miskolciakat” – tette hozzá.

A polgármester azt mondta, kérdezze meg a KISOSZ-tól, hogy hányszor egyeztettek, és mit szólnak a napirendhez.

Dr. Kiss János alpolgármester szólt a vita végén. “Tompa képviselő elnézte, mert több mint tíz belterületi bevonásról beszélt, de az kivonás, bevonás csak egy van. Így szó sincs mutyiról. Már csak azért sem, mert a jogi státusza a területnek nem változik, az önkormányzat tulajdona marad. A vasgyári piac kapcsán megértem, hogy védi a helyzetét, hiszen önök alakították. De nem tudom, mikor járt utoljára arra, mert, ha járt volna, látná az állapotát. A diósgyőriek ennél jobb, színvonalasabb kiszolgálást érdemel. Át akarjuk alakítani a piac közbiztonsági, rendészeti politikáját, szigorúbb ellenőrzés lesz. Innentől kezdve megtehetjük, hiszen saját területünk lesz. Ezek a célok motiválták a javaslatot” – mondta.

Kiss Gábor alpolgármester Nagy-Korsa Judit felvetésére reagált, szerinte nem értette meg az előterjesztést lényegét, hiszen itt jogszabályi kötelezettségről van szó. És elmondta, most is a Miskolc környéki Társulás látja el a feladatot, így csak arról szól az előterjesztés, hogy jobb finanszírozással, közösen visszük, a jogszabályi változásoknak megfelelően.


07.56: Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos napirendekkel kezdik a munkát a képviselők. Idetartozik az ez évi költségvetés harmadik negyedéves korrekciója, valamint az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása, illetve a jövő évi ellenőrzési terv megállapítása. Valamint a 2015-16-os társasági adó támogatására vonatkozó önerő biztosítása, és a helyi iparűzési adóról szóló rendelet hatályba léptetése.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető kért szót, a Fidesz-KDNP frakció kivonult, szerintük ugyanis a képviselő megsértette a miskolci nyugdíjasokat, amikor a Salkaházi programot kritizálta.
“Egy költségvetésnek két célja van, legalább minimális szinten biztosítsa a város működését, és járuljon hozzá az itt élők létbiztonságához. Ez egyiknek sem felel meg. Az MVK vezetése például kénytelen volt év végén bejelenteni, csökkentik a járatok számát, pont a nagybevásárlások idején. Nem tudom, mit szólnak majd ehhez a nyugdíjasok, akikről önök a Salkaházi programban szívvel-lélekkel gondoskodnak. A zsúfolt villamoson majd megismerik ezt a gondoskodást. Szeretném, leszögezni, nem az a gondunk, hogy a nyugdíjasoknak szórakoztató programokat szerveznek, hanem, hogy a gyermekeik nem kapnak béremelést” – sorolta a Jobbik frakcióvezetője.

Földesi Norbert (MSZP) önkormányzati képviselő: “Frakcióm nevében azt kell mondanom, a különböző padsorok mást látnak a költségvetés kapcsán. A sokat emlegetett egyensúlyi költségvetés, hogyan van egyensúlyban, a majd 13 milliárdos különbség ugyanis koránt sem jelent egyensúlyt. A hitelmentes működés, hogyan lehet hitellel? Amikor fizetésemelésről beszélünk, nem látványintézkedésekre van szükség, hogy adventre mindenkinek legyen rendben a pénztárcája. Egy évük volt arra, hogy ezt megoldják. Hogyan akarjuk eladni, hogy itt minden jól működik, miközben a nyilvános adatok szerint látszik, napi gondokkal küszködnek önkormányzati cégek. Mi ebből a kiút? Az egykor szebb napokat látott költségvetésből hova tűnik 13 milliárd forint? A számok alapján, mutatók alapján az látszik, hogy amiről beszélnek, hogy a kelet zászlós hajói vagyunk, nem igaz.”

Pakusza Zoltán (Jobbik): “A 2016-os ellenőrzési terv kapcsán az jutott eszembe, színház. Kiegészítettem: a városvezetés látvány színháza.” A képviselő szerint az a szó, hogy átláthatóság, nem igaz, hiszen a holdingot bezárták, öt év alatt egyetlen beszámoló sem volt a testületben a holding vezetőségétől, a képviselők nem kapnak tájékoztatást a holding munkájáról. A jobbikos képviselő az elszámoltatást is számon kérte a városvezetéstől, a polgármester válaszában hangsúlyozta, az elszámoltatás nem rajta áll vagy bukik, kjelen esetben bukott. Ezzel a 74 feljelentés eredményére utalt.

Dr. Kiss János alpolgármester reagált a vitában elhangzottakra. Szerinte Jakab Péter sajátosan fordította át a vitát, és két dolgot ragadott ki, egyrészt az MVK-t. “Van az országban néhány közlekedési vállalat, amely szeretné azt az agóniát, amit az MVK él át. Megújult a villamosparkja, új buszok érkeznek majd, csak eszközállományban az elmúlt években 25 milliárd forintos vagyont halmozott fel. Más helyeken elirigylik a miskolciaktól, hogy ilyen körülmények közt utazhatnak. A béremelésre vonatkoztatva: az ott van, letéve az asztalon, el kell venni” – fogalmazott.
Hol van a hitel nélküli működés? El kell, hogy szomorítsam önöket, nem ígértünk hitel nélküli működést – folytatta. Hangsúlyozta, Miskolc hónapok óta nem vesz igánybe banki támogatást. “Az, hogy a városnak beruházási hitelei lesznek, soha nem mondtuk, hogy az nem lesz” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a szocialisták idején 30 milliárdos volt a város hitelállománya. “Soha nem mondtuk, hogy a városnak tökéletes gazdasági helyzete van, de az adatok világosan mutatják, az út, amin megyünk, folyamatosan egy irányba mutat, növekedést mutat, nincsenek visszaesések” – fogalmazott.


07.14: “25 év után eljutottunk oda, hogy újra az országos átlagnak megfelelő mutatót tudunk produkálni a regisztrált munkanélküliek számát illetően. Ahonnan indultunk 2010-ben, bátran elmondhatjuk, volt hová fejlődnünk. 2010 nyarán 12 ezer fölött volt a munkanélküliek száma, az elmúlt öt év alatt hosszú és rögös volt az út, hatalmas munkát igényelt, most közel 5000 ember kapott munkát Miskolcon. Jelenleg 6500-7000 azok száma, akik jelenleg munkát keresnek, de ez az a réteg, akiket nagyon nehéz megszólítani, olyan embereket kell szocializálni a munka mezejére, akiknek még a nagyszülei sem dolgoztak” – fogalmazott dr. Kriza Ákos polgármester. A polgármester a közmunka hasznosságát is kiemelte, hangsúlyozva, folytatják.

“Az önkormányzati cégeknél fontos, hogy foglalkoztatási politikában is állják a versenyt a nagy cégekkel is. Figyelemmel kísértem a holding és tagvállalatainak tárgyalását a szakszervezetekkel, és öröm, hogy mindenkivel, kivéve az MVK-val, meg tudtak állapodni. A 2016-os bérmegállapodás, azoknak a családoknak, akik az MVK-nál dolgoznak, nem terhelhetik meg a hétköznapjaikat. Ezért az a kérésem, hogy az idei jutalmakat, ami 3,8 százalékos béremelést jelent, azt egyoldalúan fizessék ki, jövőre pedig folytathatják a bérmegállapodást, de az adventi időszakra a lelkekben, pénztárcákban nyugalom legyen” – tette hozzá a városvezető.