Helyi közélet

2015.12.11. 09:38

„Mindennap rettegve megyünk be az iskolába”

Miskolc - A pedagógusok szerint a jelenlegi rendszer megfojtja a mindennapi munkát.

Miskolc - A pedagógusok szerint a jelenlegi rendszer megfojtja a mindennapi munkát.„Szűnjön meg a Klik!” Ez az egyik követelése a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megyei választmányának. A 22 pontból álló követelést a csütörtök esti demonstráción ismertette Szűcs Tamás, a PDSZ regionális ügyvivője a Klik Miskolci Tankerületének épülete előtt. Hangsúlyozta: a jelenlegi rendszer megfojtja a mindennapi munkát, a hatalom mára beavatkozik a pedagógusok hétköznapjaiba is, és ha ilyesmi történik, az mindig gyanús. A pedagógusok minősítési és ellenőrzési rendszerével kapcsolatban kijelentette: szűnjön meg az a gyakorlat, hogy mellérendelt viszonyban álló pedagógusok minősíthetik egymást, hiszen a minősítés és ellenőrzés a munkáltató joga.

Szűcs Tamás szerint az egészben az a legfelháborítóbb, hogy a közszolgálati csatornák viszont arról szólnak, hogy felmérések szerint a pedagógusok jól érzik magukat, csupán finomhangolásra van szükség.

– Vissza kell adni az iskolák, a pedagógusok és az igazgatók önállóságát! jelentette ki végül.



Semmi jutalom

Ezután Nagyházi Zoltán, a PDSZ megyei ügyvivője szólalt fel. Azzal kezdte, a pedagógusoknak elegük van a jelenlegi helyzetből. Mindennap rettegve mennek be az iskolába, hogy „felülről” ugyan megint milyen halaszthatatlan feladatot kapnak, ami felborítja az egész hetüket. A kollégák hiába dolgoznak heti 50-60 órát, a túlóráért nem kapnak pénzt. A pedagógusoknak nem jár semmiféle juttatás, se cafetéria, se jutalom.

– Ma nem öntudatos, szókimondó pedagógusokra van szüksége a kormánynak, hanem szolgák kellenek – fogalmazott.

A tiltakozáson részt vett Mendrei László, a PDSZ elnöke is. Felhívta a figyelmet, a nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a magyar közoktatás a rendszerváltozás óta egyre gyengébben teljesít.

– Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit jelenlegi államtitkár távozzon a közéletből! – jelentette ki az elnök.

Úgy folytatta, Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály jelenlegi miniszter jól tudják, hogy mennyibe kerül a közoktatás, mégis évről évre súlyosan alultervezik az oktatás költségvetését. Csak nem azért, mert iskolákat akarnak megszüntetni? – tette föl a kérdést.

ÉM-HE



Minden hétre egy

A demonstráció végén Szűcs Tamás a Miskolci Tankerület igazgatójához, dr. László Istvánhoz bevitte a követeléseket, melyet ő juttat a Klik elnökének. Visszatérve a demonstráció helyszínére Szűcs Tamás felhívást intézett a pedagógusokhoz: „Indítsunk együtt országos tiltakozó akciósorozatot, január közepétől minden hétre jusson legalább egy megmozdulás!”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában