Helyi közélet

2015.12.02. 17:19

Megújult környezetben igazi elhivatottsággal Mezőcsáton

Mezőcsát - A demográfiai hullámvölgy Mezőcsáton is érezteti hatását.

Mezőcsát - A demográfiai hullámvölgy Mezőcsáton is érezteti hatását.Szépen megújultak a mezőcsáti önkormányzati óvodák, többek között szigetelésen, nyílászárócserén és külső felújításon estek át a közelmúltban. A mezőcsáti óvodához – mely mellett működik egyházi fenntartású is – két intézmény tartozik, az Árpád úti és a Hősök terén található tagóvoda – tudjuk meg Erőssné Király Ildikótól, akihez az óvodákon kívül a művelődési ház igazgatása is tartozik. Korábban függetlenül működtek, és ahogy a történelem hozta, hol összevonták, hol szétválasztották az intézményeket.

A kezdetektől

Amikor a pályámat kezdtem, ez a Hősök terei óvoda akkor nyílt meg – mesél a múltról. Akkor még mintegy 300 gyerek járt a három gyermek­ellátó helyre. Az óvodába mezőcsáti gyerekek járnak, a gyermeknevelési programjuk alapja a mozgás – tudjuk meg Bubenkóné Hudák Erikától a szakmai programért felelős igazgatóhelyettestől.

Figyelembe veszik azonban a gyermekek egyéni adottságait, a családból hozott tapasztalatait, szociokulturális hátterét és ehhez igazítják a programjukat. A tárgyi feltételek közepesek, az önkormányzat igyekszik erejének megfelelően biztosítani, és a 2009-ben létrehozott alapítvány is segít, amennyiben tud.

Összedolgozik a két óvoda

Év közben is vannak kifelé nyitott programok, legutóbb például nagy sikernek örvendett a már másodszor megrendezett Márton-napi megemlékezés.

Ilyenkor bevonják a szülőket is. Kézműves foglalkozással indul a program, lámpásokat készítenek és utána este ezekkel énekelve vonulnak az Árpád úti óvodában, ahol a nagyteremben folytatódik a műsor. Jellemző egyébként is, hogy „összedolgoznak”, segítik egymás munkáját. Ott megvendégelik a gyerekeket és a szüleiket libatepertővel, lila hagymával, libazsíros kenyérrel, teával. Táncházzal fejeződik be a mulatság. A támogatók megnyeréséért az alapítvány minden évben szervez egy karácsonyi gálaműsort. Az óvoda úgy járul hozzá, hogy minden csoport készít egy-egy önálló karácsonyi műsort. Immár hatodik éve működik sikeresen ez a hagyomány, melyet a művelődési házban rendeznek meg, az idén december 18-án tartják.

További fejlesztés

Az óvodákban kiválóak a személyi feltételek. A Hősök terei óvodába három, az Árpád útiba négy csoport működik. Minden csoporthoz tartozik két óvónő, egy dajka, és van minden óvodában pedagógiai asszisztens is, valamint óvodatitkár segíti a munkájukat, összesen huszonöten látják el a gyerekeket. A külső felújítást követően az önkormányzat további pályázatot nyújtott be a teljes belső felújításra, melynek sikeréért nagyon drukkolnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában