Helyi közélet

2015.12.08. 08:23

Mádi didergő bál, boszorkánymustra

Mád - A csúcsminőségű borairól és éttermeiről és egyre sikeresebb – a minőségre, különlegességre építő – rendezvényeiről ismert, gyorsan fejlődő Mád most érdekes meglepetéssel vár mindenkit.

Mád - A csúcsminőségű borairól és éttermeiről és egyre sikeresebb – a minőségre, különlegességre építő – rendezvényeiről ismert, gyorsan fejlődő Mád most érdekes meglepetéssel vár mindenkit.

A vidéki tél hangulata

Dubóczki Dorina rendező és ötletgazda:

– Ennek a rendezvénynek pont az a célja, hogy bemutassuk a mádiak egy olyan oldalát is, amit eddig kevéssé. Az egyszerű paraszt ember mindennapi életét, téli szokásait szerettem volna megjeleníteni. Kiskoromban még magam is keltem hajnalban nagymamámék disznóvágására, amit nagyon élveztem, karácsonyra készülve rajzokkal, papírdíszekkel készültünk, jósoltunk magunknak férjet, horgászni mentünk, hogy halételek kerüljenek a karácsonyi asztalra, tököt, diót, mézeskalácsot, egyéb süteményeket sütöttünk édesanyámmal. Nagyiék horgoltak, kötöttek, karácsonyi ajándékokat készítve gyerekeiknek, unokáiknak. A ma itt élők, még ha kevesebb számban is, de folytatják ezeket a családi hagyományokat. Tavaly azt kérdezte tőlem egy pesti barátom: azt mondd meg, Dorina, mit lehet itt délután öt után csinálni! Hát pontosan ezeket. És akik itt élünk, ezt nagyon szeretjük. És szeretnénk megtartani ezeket a szokásainkat, átélni újra a régi vidéki telek hangulatát, együtt, minden mádival és minden ideérkező vendéggel.

December 12-én, szombaton Mádon nevelkedett disznót vágunk, amiből sült vér, pirított máj, esze, hurka, kolbász, toros lesz. Mádi emberek vállalták a disznó le­ölését és feldolgozását, mádi családok az ételek elkészítését, árusítását. Az idősek otthona és iskola dolgozói gyönyörű kézműves termékeket készítenek saját kezűleg, az ifjúsági klub forralt borral és forró teával, maguk által sütött friss süteményekkel várja a látogatókat. Az idősek által esténként készített kötések, hímzések, horgolások kiállításra kerülnek, a gyerekekkel kézműves foglalkozásokon karácsonyi díszeket készítünk, és táncházat tartunk. Mádi állattartók elhozzák egy-egy állatukat, hogy a kicsik közelebbről megnézhessék őket, lovas­szekéren esetleg egy kört is tehetnek. Lesz frissen fogott halból készült halétel és haltepertő, helyszínen sütött tök és gesztenye, csokival leöntött sült alma, finom mádi bor és pálinka. Lesz didergő bál, boszorkányles és pincemustra természetesen, mindez reggeltől indul, szombaton.

ÉM-KL

Bővebben az eseményről:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában