Helyi közélet

2015.12.02. 09:33

India kétszáz mérnököt kért a Miskolci Egyetemtől

Miskolc - Rangsorba állították az egyetemeket is. A miskolci a 17.

Miskolc - Rangsorba állították az egyetemeket is. A miskolci a 17.– Leteszem a nagy esküt, hogy a Miskolci Egyetem képzései semmivel sem rosszabbak az ország bármelyik egyetemének képzéseinél – jelentette ki határozottan Torma András, a Miskolci Egyetem rektora annak kapcsán, hogy az idén is megjelent a HVG Diploma melléklete, melyben a hazai egyetemeket állítják sorrendbe különböző szempontok szerint.

A Miskolci Egyetem az oktatói kiválóság alapján a 17., a hallgatói kiválóság alapján pedig a 20. Az összesítésben a 17. helyen szerepel, ez néhány hellyel rosszabb eredmény a tavalyihoz képest, amikor a 12. helyet szerezte meg az országos rangsorban.

A fővárosba

Az eredménnyel kapcsolatban a rektor kifejtette: minden vidéki egyetem küzd azzal a problémával, hogy a legjobb képességű diákok fővárosi egyetemekre jelentkeznek, és általában fel is veszik őket oda. A Miskolci Egyetemre főleg azok nyernek felvételt, akik első helyen jelentkeznek az intézménybe.

A rangsort viszont torzítja, hogy a hallgatói kiválóságba olyan eredmények számítanak, mint például a hallgatók nyelvvizsgája, országos versenyen elért eredményei vagy a megszerzett felvételi pontok. Ezek pedig nem az egyetemen folyó munkát minősítik, hanem a középiskolait, érvelt a rektor.

Torzíthat

– Ezeknek a rangsoroknak tehát nem kell túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani. Már csak azért sem, mert a listák bizonyos szempontok alapján készülnek, ami torzíthatja az eredményt – teszi hozzá Torma András.

Hangsúlyozza: a cégek keresik a Miskolci Egyetemen végzett diplomásokat, és a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) szerint 1–2 hónapon belül el tudnak helyezkedni jó fizetésért. – Nemrég keresett meg engem a Gyöngyöshalászon épülő gumiabroncsgyár indiai tulajdonosa, aki azt mondta, adjak neki 200 mérnököt – meséli a rektor. Mint fogalmaz, ma már hál’ Istennek elmondhatjuk, hogy térségünkben is jelentkezik a munkaerőhiány, hisz tudjuk, hogy a lakosság egyik megtartóereje a munkahely. – Ez azért fontos régiónkban, mert évente 4–7 százalékkal csökken az itt élők száma, és pont a jól képzett szakemberek hagyják el térségünket. Mi is azért küzdünk, azért vagyunk univerzitás, hogy a régióban élő fiatalok itt tanulhassanak, majd itt dolgozhassanak.

Ehhez persze az is kell, hogy Miskolc és a régió is erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy az itt élő emberek ne akarjanak elköltözni máshova, fogalmazott a rektor.


Az egyetemi rangsor

  • Az egyetemi rangsor élén a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem áll.
  • A karok országos, összesített rangsorában a Miskolci Egyetem karai közül a Bölcsészettudományi Kar áll a legjobb helyen: 27. Az oktatói kiválóság alapján a 3.
  • A bölcsészettudományi képzésterület rangsorában a miskolci Bölcsészettudományi Kar a 2. helyen van az oktatói kiválóság alapján.
  • A jogi képzésterület rangsorában a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar a 3. helyen áll az oktatói kiválóság alapján.
  • A műszaki képzésterület rangsorában az oktatói kiválóság alapján a miskolci Műszaki Anyagtudományi Kar az 1. helyen áll.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában