Helyi közélet

2015.12.24. 14:30

„Ilyenkor a szívem majdnem megszakad…”

Miskolc - Háromszáz adag gulyást osztottak ki a rászorulóknak, mellé kenyér, narancs és mézeskalács is jutott.

Miskolc - Háromszáz adag gulyást osztottak ki a rászorulóknak, mellé kenyér, narancs és mézeskalács is jutott.

Mariann hétfőn jutott utoljára főtt ételhez, így szerda délben már nagyon vágyott a meleg levesre. Szerencséje volt, elsők közt érkezett a Magyar Vöröskereszt, a Drót Bisztró, a Lady Lions Klub és az Észak-Magyarország által közösen szervezett ételosztásra a Szinva teraszra, így bőven jutott neki a gulyásból. Mariann ételhordót is hozott, hogy mozgássérült ismerősének is tudjon vinni meleg ételt. „Egy város széli domb tetején lakunk, gondozzuk a házat, cserében ott lehetünk hárman. A barátnőm társa kerekesszékes, így ő nem tud bejönni a városba, nekem is másfél órás séta eljutni ide” – mondta. Azt is megtudtuk, aznap még nem evett semmit, így jólesett neki a meleg leves.

„Van egy kis tűzhelyünk a házban, de csak ritkán tudunk begyújtani, nem kaptunk tüzelőt. Karácsonyra vettünk rizst, hagymát, káposztát, segélykor húst, reméljük, egy töltött káposztát meg tudunk majd főzni” – mesélte. De amint a karácsony szóba került, Mariann elérzékenyülve mondta: szomorú történet ez.

Ne aggódjanak

„Régen mindig vettem a gyerekeimnek ajándékot, most nem tudok. Hárman vannak, de nem Miskolcon élnek. Van családjuk, nem tudják, hogy gyakorlatilag hajléktalan vagyok. Nem mondom nekik, nem akarom, hogy aggódjanak. Hívnak magukhoz, de nem megyek, nem akarok a terhükre lenni” – magyarázta.

Mariann barátjával, Zsolttal érkezett, aki elmesélte, nagyon sok a rászoruló ember, de vannak, akik nem mernek eljönni az ételosztásra, főleg az idősebbek, mert szégyellik magukat. „Én is így voltam korábban, de a sors rákényszerített…” – tette hozzá. Miközben ezt mondta, megérkezett egy idős házaspár, először csak messziről figyelték, mikor kezdődik az ételosztás, majd bátortalanul megkérdezték, sorba állhatnak-e. Mariann már rutinosan magyarázta nekik, mi a teendő, majd nekünk halkan megjegyezte: „Szegények, ilyenkor a szívem majdnem megszakad…”.

Meleg leves a Drótból

Az „Enni adok, enni kapok” ételdoboz-akciót, az Észak-Magyarország kezdeményezésére a Vöröskereszt indította el Miskolcon. Ehhez csatlakozott a Drót Bisztró is, többször feltöltötték ezeket az ételgyűjtő dobozokat. Karácsony előtt pedig arra gondoltak, hogy meleg étellel is segítenék a rászorulókat. Mindezt Barkóczi Eszter, a Drót Bisztró tulajdonosa mondta el lapunknak. Séfjük 300 adag babgulyást főzött szerdán, ezt a Magyar Vöröskereszt segítségével osztották ki a Szinva teraszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában