Helyi közélet

2015.12.17. 15:40

„Hű, a mártás lemaradt!”

Miskolc - Három miskolci csapat is bejutott a köz­étkeztetői szakácsverseny döntőjébe.

Miskolc - Három miskolci csapat is bejutott a köz­étkeztetői szakácsverseny döntőjébe.

Hogy lehet 420 forintból kihozni olyan ételeket, melyek egészségesek, ízletesek, a menzán étkezőknek készül, de akár étteremben is felszolgálható? Az idei Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny induló szakácsok erre a kérdésre már tudják a választ, hiszen a feladatuk épp ez volt. A miskolci szakácsok eddig nagyszerűen szerepeltek, három csapat is bejutott az országos döntőbe.

Az idei megméretés témája: „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben”.

Almatalapzaton

Az egyik döntős csapat tagjai a Miskolci Közintézmény-működtető Központ úgynevezett Központi Konyháján dolgoznak. A két szakács: Dutkó István és Tóth Csaba. Épp a legrosszabbkor zavartuk őket, mert a gyerekek ebédjén kívül egy esti rendezvényre is készültek, de azért szívesen elmesélték, hogyan oldották meg a cseppet sem könnyű feladatot.

Dutkó István 23 éve dolgozik szakácsként, és mint fogalmazott, szerettek volna új oldalukról bemutatkozni, új mesterfogásokat tanulni. Tulajdonképpen ezért vállalták a versenyt, amire egyébként Repka Géza, a Központi Konyha élelmezésvezetője hívta fel a figyelmüket. Pedig a felkészülés sok pluszmunkával járt. Négyszer főzték le az elődöntő menüsorát: a Waldorf salátát, a Csáky rostélyost és a túrógombócot, mindhárom étel „újragondolva”.

Kiderült, cseppet sem egyszerű ételekről van szó. Az előétel citrommal marinált afrikaiharcsa-filéből állt, alma- és zellerkockával, valamint szintén felkockázott zeller szárával. Mindezt henger formájúra alakítva, almatalapzaton tálalták. Díszítésként zellerolajat, pörkölt diót és majonézes habot használtak. És ez csak az előétel. A rostélyost nyársra húzva sütötték meg, a túrógombóc pedig túrópuding formában került a tányérra. István szerint az igaz, hogy „macerásak” a versenyre készített ételek, de ha a közétkeztetés konyháin többen dolgozhatnának, akkor akár ilyen ételeket is felszolgálhatnának a menzán. Ez a menüsor ugyanis valóban kijön 420 forintból, aminek igazolására kalkulációt kellett készíteniük az elődöntőre. István véleménye szerint ezt az ebédet a diákok is szívesen megennék, bár lehet, hogy a kisebbek a Csáky rostélyost idegenkedve fogadnák, a nagyobbaknak viszont minden bizonnyal ízlene.

Furcsa volt

A csapat másik tagja, Tóth Csaba arról mesélt lapunknak, hogy a verseny helyszínén először nagyon furcsa volt az a sok ember, akik sürögtek-forogtak, jöttek-mentek és a szakácsokat figyelték. De miután ez természetessé vált, már csak a feladatra koncentráltak, hogy mindent úgy csináljanak, ahogy be­gyakorolták. Mindkettőjüknek megvolt a saját feladata, azt próbálták minél jobban teljesíteni. Az utolsó 45 percben aztán tetőfokára hágott az izgalom, minden elkészül-e időre, és ott volt még a tálalás is. Történt egy vicces dolog, meséli nevetve Csaba.

– A rostélyoshoz elfelejtettük feltenni a mártást. És amikor bejelentettük a zsűrinek, hogy az Csáky rostélyos a hozzá illő mártással, akkor kaptunk a fejükhöz, hogy a „mártás meg lemaradt”. De szerencsére ezért nem járt pontlevonást, hiszen a mártás is elkészült kiváló minőségben.

Csaba tapasztalatai szerint a gyerekek válogatósak, és amit nem szeretnek, azt akárhogyan készítik el a konyha szakácsai, nem fogják megszeretni. A másik probléma pedig az, hogy amit nem ismernek, azzal nehezen barátkoznak meg.


A legjobbak

A döntőbe jutott másik két miskolci csapat

A Szemere Bertalan Szakközépiskola két szakácsa: Lipták László és Businszky Alfréd

Menüsoruk: tejszínes medvehagyma-krémleves pirított tökmaggal, lecsóban párolt miskolci húsgolyók, kaliforniai paprikában sült cukkinis tócsnival, túrós kölesfelfújt kápiás szilvamártással

A Sodexo Magyarország Kft. csapata, akik a miskolci Bosch éttermében dolgoznak:

Huminilowicz Milán (chef)és Bíró Zoltán (segítő)

A döntőt februárban rendezik Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában