Helyi közélet

2015.12.07. 08:30

Hajnalban a tűz átvette a hatalmat Cigándon

Cigánd - Segítségre vár a ház nélkül maradt cigándi Gulyás-család.

Cigánd - Segítségre vár a ház nélkül maradt cigándi Gulyás-család.Az a novemberi éjszaka sem különbözött a többitől, egészen hajnalig, amikor a cigándi Gulyás-család élete örökre megváltozott.

Talán a kémény

– Hajnali két óra lehetett, amikor apósom verte ránk az ajtót, hogy azonnal meneküljünk – mondja Gulyás Mihály.

Amikor kiszaladtak, akkor látták, hogy a Ságvári úti családi ház tetőszerkezete lángokban áll, és a veranda is lángol.

– Visszaszaladtam a gyerekekért, először a 7 hónapos Kornélt és a 7 éves Jázmint vittem ki, majd rohantam vissza, mert a legnagyobb, a 9 éves fiam még bent volt. Amikor Márkot kivettem, a hatalmas hőségtől berobbant a szoba ablaka és a fiam ágya lángra kapott. Ha nincs az apósom, akkor szerintem valamennyien bent égünk, mert Márkkal már alig tudtam kimenni, annyira lángolt a veranda.

A tűzoltók hamar kiértek és el is oltották a lángokat, de Gulyásék valamennyi értéke megsemmisült vagy használhatatlanná vált.

– Az összes bútorunk odalett, a ruhák, a gyerekek iskolai felszerelései, semmink sem maradt, csak ami rajtunk volt.

– Nemrég fejeztük be a részletek törlesztését, végre már a magunkéban érezhettük magunkat – mondja Gulyásné. – Most éppen kezdtünk költeni a házra, a leégett szobában előző este fejeztük be a festést. Ha kiszárad, oda kerültek volna a gyerekek. Még jó, hogy nem korábban festettünk, mert az a szoba gyulladt ki először.

Gulyás Mihály nem tudja pontosan, mi okozta a tüzet, a kéményre tippel.

– Ez egy régi, vályogból épült parasztház, néhol téglával. Ez még akkor épült, amikor a kémény és a gerenda közé nem emeltek válaszfalat. Talán a gerenda kaphatott lángra, amelyik folyamatosan közel volt a forró kéményhez.

Segítségre várva

Új házat nem tudnak venni, mert biztosítás nem volt azon, amelyik leégett.

– A tűzoltóság életveszélyesnek nyilvánította a házat, de szerintem meg lehetne csinálni. Újra kellene rakni a tetőt, egy válaszfalat a kémény mellé, akkor talán visszamehetnénk. Jó lenne máshová is menni, de nincs miből.

A helyi önkormányzat ideiglenesen egy nemrég felújított szociális bérlakásban adott helyet a családnak.

– Szép ház ez, csak nem bírjuk – mondja Mihály. – A rezsivel együtt havi 80 ezer a bérleti díj, mi pedig összesen 75 ezer forintból élünk. Jelenleg nincs munkám, a családi pótlék meg a havi 22 ezres szociális támogatás van, abból kell gazdálkodnunk. Valami olcsóbb albérlet kellene, amit bírunk is fizetni, aztán a gyerekeket is etetni kell.

Gulyásék már eddig is kaptak adományokat a helybeliektől, de szívesen fogadnak bármilyen segítséget.

– Minden ruhaneműnk, bútorunk odaveszett, megtakarításunk meg nincs. Ha valaki tud segíteni, akár ruhával, akár egy kis pénzzel, azt nagyon szépen megköszönjük – mondja a családfő.

Azonnali gyűjtés

– November 28-án, reggel negyed ötkor tűz ütött ki a Ságvári Endre utca egyik családi házában a helyi Katasztrófavédelmi megbízott tájékoztatása szerint – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Pár percen belül már a helyszínen voltam,és meggyőződtem róla hogy szerencsére személyi sérülés nem történt, viszont sajnálatos módon a ház megsemmisült a berendezési tárgyakkal együtt. Amint reggel lett, ismét a helyszínre siettem és átmeneti segélyt adtam a családnak készpénz formájában. Már a ház leégése napjának estéjére megoldódott a család elköltöztetése is, az általunk felajánlott, frissen felújított összkomfortos ingatlanba. Mivel mindenük odaveszett, kértem a lakosság segítségét az interneten, és hála Istennek már aznap estére jöttek az adományok: bútorok, ruhák, mosógép, mikrohullámú sütő és még hosszasan sorolhatnám a felajánlott tárgyakat, ruhaneműket, eszközöket. Ezúton is köszönöm a család nevében a sok segítséget! A helyi szociális intézmények is magukénak érezték a problémát, reggelre egy csapatként igyekeztek megoldani a fennálló helyzetet. Mivel a felajánlott bérlakás – hozzáteszem sajnos az egyetlen, ami rendelkezésre áll – költségei meghaladják a család költségvetését, természetesen dolgozunk az ügy megoldása érdekében azon, hogy mindkét fél részére megfelelő megoldás születhessen. Fontos kiemelnem, a család egyetlen percig sem maradt fedél nélkül, igyekeztünk a biztonságukat, és a rájuk eső óriási terhet folyamatosan csökkenteni. Addig is a családdal napi szinten tartjuk a kapcsolatot, de ami a legfontosabb a család biztonságban élheti mindennapjait!

Segíteni lehet

Aki úgy érzi, segíteni szeretne a bajba került családon, az alábbi elérhetőségeken teheti:

  • Gulyás Mihály: 20/293-08-58
  • Számlaszám: 11600006-00000000-41365612. Számlatulajdonos:Horváth Erika

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában