Helyi közélet

2015.12.19. 09:01

„Az ütéstől a szíve úgyszólván letépte a mellkasi verőeret”

Miskolc - Az érsebészeti osztály vizsgálójában egy vidám fiatalember. Kevésen múlt az élete.

Miskolc - Az érsebészeti osztály vizsgálójában egy vidám fiatalember. Kevésen múlt az élete.

Most annyit látunk a 25 éves, sportos megjelenésű fiatalemberen, hogy a jobb lába bekötözve, a nyakán merevítő, rövidre nyírt haján pedig néhány, sérülésre utaló folt.

– Nekem annyi van meg abból a napból, hogy aznapra osztálytalálkozót szerveztünk. Azt csak mások elbeszéléséből és az azóta megjelent interjúkból tudom, hogy már hazafelé tartottam Mezőnyárádról Bükkábrányba este, amikor a nagy ködben alighanem irányt tévesztettem.

A feltűnő fényre azt hihettem, hogy a falu fénye, ehelyett az M3-asra tévedtem, a fényt adó autó elé. Nem jöttek gyorsan, de ők sem számíthattak a felbukkanásomra – meséli Derekas Zoltán.

– Zoli többszörös sérülést szenvedett, többek között súlyos agyrázkódása is volt, nem valószínű, hogy emlékezni fog a történtekre – kapcsolódik be dr. Mátyás Lajos, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Oktató Kórház érsebészetét vezető főorvos. – Nyaki gerinctörése, nyílt alsó végtagi csonttörései, illetve olyan rekeszizom- szakadása is volt, amely következtében a hasi szervek zsigerek betolódtak a mellüregbe.

Több szakma összehangolt munkájára volt szükség Zoli életének megmentéséhez. Először az sürgősségire vitték, ahol tetőtől talpig „megcétézték”. Ez kilencven százalékban pontos képet ad. Ezt követően még alaposabban megvizsgálják a feltételezhető extrém elváltozások helyét.

Így jöttünk mi a képbe, amikor kiderült, hogy az ütéstől a szíve úgyszólván letépte a mellkasi verőeret. Ez nagyon ritkán fordul elő.

Gyógyulni is akar

Abban, hogy Zoltán pár hét után hazamehetett rehabilitálódni, s ha túl lesz egy újabb lábműtéten, vélhetően belátható időn belül munkaképes lesz, nagy szerepe van annak, hogy az altatásból való felébredése óta azon van, hogy meggyógyuljon – teszi hozzá a főorvos, aki amint lehetett, elbeszélgetett a betegével, s ennek alapján tudta, hogy Zoli négy éven át versenytáncos volt, mozgékony, jó fizikumú, életvidám fiatalember, így bízott is a felépülésében.

Ikrek anyukája

– Nemcsak nehéz napokat és éjszakákat éltem át, de még mostanában is fel-felriadok éjszaka – osztja meg Zoltán édesanyja, aki gondos ápolója fiának. Be-benézek hozzá, nem takarózott-e ki, nem fekszik-e hason. Ez az a póz, amelyben kicsi kora óta legszívesebben alszik, de most nem teheti, mert a nyakmerevítője miatt megfájdulna a nyaka utána.

Kiderül: Zolinak van egy ikertestvére is. (Ez meglepetés a főorvos számára is, akinek unokái között szintén van egy ikerpár). Zoli és Dávid egypetéjűek, eddig úgy hasonlítottak egymáshoz, mint két tojás. Mostantól – azon felül, hogy Zoli leadott több mint tíz kilót – lett, lesz pár külsődleges jegy, amelyek alapján könnyebb lesz őket megkülönböztetni egymástól…


Mitől is volt a műtét olyan különleges eset?

A Zoltánon végzett műtét különlegessége, hogy egy baleset következtében szétszakadt mellkasi főverőeret zárták belülről egy katéter technikával a kiszakadt mellkasi verőér területére bevitt műérrel, amivel el tudták zárni ezt a szakadást. Ezzel az eljárással el lehetett kerülni egy olyan nagy kockázatú sebészeti beavatkozást, ami azzal járt volna, hogy meg kellett volna nyitni a mellkast, időlegesen ki kellett volna rekeszteni a keringést és egy átmeneti keringést kellett volna biztosítani a szív, a hasi zsigerek és az alsó testfél között.

A baleseti sebészek a beteg alsó végtagi töréseit operálták, a hasi sebészek és a mellkas sebészek ugyancsak egyedülálló laparoszkópos műtéti technikával helyezték vissza a zsigereket a hasüregbe, és zárták a rekesz szakadást. Ezáltal a beteg elkerülte a két testüreg (hasüreg és mellkas) direkt megnyitását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában