Helyi közélet

2015.12.06. 12:20

Alapvető ismereteket szereztek Ózdon

Ózd - Végzettség nélküli embereket ültettek iskolapadba, a két és fél évig tartó uniós pályázatnak köszönhetően.

Ózd - Végzettség nélküli embereket ültettek iskolapadba, a két és fél évig tartó uniós pályázatnak köszönhetően.

„Egy átlagember el sem tudja képzelni, hogy mekkora igény van a legalapvetőbb kompetenciák oktatásra” – hangzott el azon az eseményen, amelyet Ózdon, a Türr István Képző és Kutató Intézetben tartottak meg.

Az „Aktívan a Tudásért” elnevezésű európai uniós projekt zárórendezvényén az elmúlt 35 hónap mérlegét is megvonták. Országosan több mint 16 ezer embert vontak be a különböző programokba, írást, olvasást, matematikai, valamint életviteli ismereteket tanulhattak az érintettek, amivel közelebb juthattak az első- vagy a másodlagos munkaerőpiacon.

A két és fél éves program most zárul, hazánkban az ország középső területét leszámítva valamennyi régióra kiterjesztették. A TKKI Ózdi Igazgatóságának az illetékességi területén – Ózd és térségében, Nógrád megyében és Heves megye Ózdhoz közeli járásaiban – közel hatszázan kezdték meg a kulcskompetenciák fejlesztésére irányuló 400 órás képzést.

Az alapvető tudás elsajátítása mellett háztartási vagy mezőgazdasági oktatás is párosult. A résztvevők nagy többsége sikerrel végzett, és már át is vehette az ezt igazoló tanúsítványt.

Komoly igény mutatkozott

– Azt szokták mondani, ha munka van, minden van – fogalmazott az eseményen Andó Pál, a TKKI Ózdi Igazgatóságának a vezetője.

– Ebben az uniós projektben intézetünk azért dolgozott az elmúlt két és fél évben, hogy a tudáshiány miatt szinte mindenhonnan kirekesztett embereket hozzásegítsük legalább az alapszintű tudás elsajátításához.

Nagyrészt ezt a feladatot sikerült megvalósítani, hiszen a lemorzsolódás alig haladta meg a tíz százalékot. Sokan talán fel sem fogják, hogy a környékünkön mennyien élnek úgy, hogy nem tudnak írni, olvasni vagy számokat összeadni. Sokan közülük vállalták, hogy beülnek az iskolapadba.

Jól tették, mert alapvető ismereteket szerezhettek. A leghátrányosabb helyzetű régióban a leghátrányosabb helyzetű embereket céloztuk meg. Igyekeztünk őket felkarolni, hogy a későbbiekben nagyobb esélyük legyen a munkavállalásra.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában