Helyi közélet

2015.12.30. 18:45

A pokolbogyó halkan robban

Miskolc - A Sikoly-álarc még mindig divat, de az idén a Predátor is hódíthat szilveszterkor.

Miskolc - A Sikoly-álarc még mindig divat, de az idén a Predátor is hódíthat szilveszterkor.

Még halkan ugyan, de már fújják a színes, szilveszteri trombitákat a miskolci főutcán. Az árusok már most kínálják a bulikellékeket: álarcokat, színesebbnél színesebb parókákat, vicces szemüvegeket és persze a petárdákat minden mennyiségben.

„Látja, ez így működik” – dobta földhöz az apró golyót Margó, az egyik árus. Majd gyorsan hozzátette, ez legális petárda, ráadásul gyerekeknek van. Igaz, a neve alapján – pokolbogyóként kínálják – nem ez jut elsőre eszünkbe, de kipróbálva rájöttünk, tényleg nem túl hangos, nem veszélyes, így szilveszteri játéknak kiváló.

Szerencsét hozó malacok

De megtudtuk, nem ezek a legkeresettebbek, hanem az apró malacfigurák, amelyek – elvileg – szerencsét hoznak. Van belőlük többféle, például párban szerencsével biztató, vagy éppen szingli kabala. Rajtuk a felirat: BÚÉK 2016.

Az abszolút nyerő persze a kéményseprőnek öltöztetett malacka. Az egyik arra járó meg is jegyzi, na, ha ez nem hoz szerencsét, akkor semmi. Margó pedig tovább sorolta a kínálatot: malacos hűtőmágnes, velencei ál­arcok, világítós hajráf – ebből akad halálfejes is – és persze a trombiták. Ha az utóbbi nem lenne a kínálatban – és persze nem ismernénk a naptárat –, azt is hihetnénk, Halloween­re készülünk, hiszen félelmetes jelmezeket is találunk a kínálatban. A Sikoly filmből ismert álarc még mindig népszerű, de az idén a Predátor is menő lesz – árulta el az egyik kereskedő.

Kis mértékben ital

A kétéves Hernádi Soma most még beérte egy kisebb trombitával is így szilveszter előtt. De megtudjuk, 31-ére egy álarcot is vásárol neki az apukája, Levente. Aki szerint az idei szilveszteri kellékek kínálata jobb, mint korábban és az árak is elfogadhatóak.

Váradi János és Krucsai Dávid nem nézte az árakat, csak szórakozásból próbáltak fel egy-egy vicces szemüveget, színes parókát. Ők Tiszalúcról jöttek hétfőn Miskolcra vásárolni, de közben a bulis kellékeket is kipróbálták. Meg is kértek minket, telefonjukkal készítsünk egy fotót, ahogy a szív alakú óriás szemüvegben pózolnak. A fotó elkészült, jót röhögtek, és elárulták, ők már készülnek a szilveszterre. Dávidéknál lesz házibuli, tucatnyian lesznek. „Házimozi, zene és kis mértékben ital…” – sorolta a programot Dávid.

Valami vicceset

„Jól áll a zöld hosszú haj, vegyük meg” – ezt már Kocsis Gergely mondta barátnőjének, Ágnesnek. Mindketten szabadságon vannak, ezért hétfőn délelőtt volt idejük válogatni a Centrum előtti kínálatban. Kipróbáltak mindenféle vicces álarcot, végül a neonzöld műhaj mellett döntöttek.

„Minden évben veszünk valami vicceset szilveszterre, tavaly egyforma óriás szemüvegünk volt, most Áginak parókája lesz, én még nem döntöttem el” – tudtuk meg.

Bár barátnője biztatta, hogy próbáljon fel ő is egy hosszú, színes parókát, de a fiatalember hallani sem akart arról, hogy az év végén ezt viselje a fején. „Szúr, melegít, kényelmetlen, akkor inkább nem megyek” – jelentette ki félig tréfásan.

Ha az Etna „kitör”

A pokolbogyó mellett komolyabb petárdákat, tűzijátékokat is kínálnak szilveszterre. A vásárlók a Ninja, Szamuráj, Dracula, Aligator és a sokat sejtető Etna névre kereszteltek közül válogathatnak. A legolcsóbb 500 forint, a legdrágábbért akár 26 ezer forintot is elkérhetnek. Igaz – tudtuk meg a kereskedőtől –, ez már komolyabb rendszer, és a másik nagy előnye, könnyű beindítani, mindössze egy gyufa kell hozzá.

Az ideiglenes tűzijátékvásár előtt már hétfőn délelőtt is kígyózott a sor, főleg a pár­ezer forintos petárdákat vitték. A törvény szerint január 3-ig vissza kell vinni a fel nem használt tűzijátékokat, az árusoknak pedig vissza kell venni. Úgy tudjuk, mivel pénz nem jár vissza, így nagyon kevesen viszik vissza a fel nem használt petárdákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában