Helyi közélet

2015.12.09. 10:48

Kosz, gödrök, ideges kereskedők Miskolc belvárosában

Miskolc - Olvasónk levele kapcsán benéztünk a belvárosi kapualjak mögé. Kosz, gödrök, ideges kereskedők.

Miskolc - Olvasónk levele kapcsán benéztünk a belvárosi kapualjak mögé. Kosz, gödrök, ideges kereskedők.„Rendkívüli mértékben bosszantó, hogy a belvárosban sáros, kátyús környezetet és mindent összeszennyező parkolókat tűrnek meg, de a pénzt beszedik keményen” – írta levelében olvasónk. „Mint a tanyán: sárban, porban tocsogsz, ha kilépsz az autóból, plusz az autók széthordják a szennyet, amit utána drágán takarítanak fel vagy beszívjuk. A Széchenyi negyed belseje Miskolc szégyene. Törődik vele valaki?” – kérdezi.

Kedd délelőtt. Átlagos napnak tűnik, mert például nincs különleges időjárási esemény, vagy éppen nincs rendezvény a városban. Először autósokat igyekszem szóra bírni.

– Figyelj ide! Itt mindig ez volt. Kosz, sár, igénytelenség. – fújja ki a füstöt Attila a BMW-je mellett. – Volt annak idején itt illegális kocsma, félig lerombolt ház, döglött kutya. A belváros teljesen rendben van, nagyon jó, ahogy megcsinálták. Csak hát ez, ami itt van, ultra gáz, egy f.s…

Erről beszél Szalai József is. Szerinte eddig egyik városvezetésnek sem volt kiforrott terve erre a (város)részre.


Sem a bokákat, sem az autók „papucsait” és felfüggesztéseit nem kímélik a hatalmas kátyúk


Tudja, hogy néz ki?

– Volt már ez Bazártömb, most úgy tudom, Széchenyi negyed. Nem nevet kell adni a gyereknek, hanem nevelgetni kellene, tisztán tartani. Írja csak le: köpedelem, ami itt van – mondja némi indulattal a hangjában. – Ami a legnagyobb vicc, az pedig az, hogy legalább négy parkolótársaság működik alig néhány méteren belül. De az se baj! Gödör mindenütt. Most jó idő van, de tudja, hogy néz ki itt minden esőben, sárban? Hiába lavírozik az ember a vízben, biztos, hogy belemegy egy gödörbe és nagy lehet a baj.

Valóban: 160, 180, 250 és 340 forintért lehet parkolni. Nem a reklám helye, de tény: a legdrágább az önkormányzati, míg a 250 forintos őrzött. Az már csak hab a nem létező tortán, hogy a közelben két modern mélygarázs is üzemel és egy kültéri parkoló a zsinagóga mellett. 2008-ban egyébként az egyik mélygarázs átadásakor arról nyilatkozott az önkormányzati parkoltatás egyik vezetője, hogy tíz év lemaradásban van a vidék, mert a fővároson kívül nem divat a mélygarázs. Erről ennyit. A „sétáló” felé indulok: üzlettulajdonosok, vállalkozók véleménye érdekel.

– Tizenöt éve vagyok a belvárosban, mindennap itt parkírozok, de bizony az önkormányzati parkoló nem az, hiába hívják annak – jelenti ki az egyik kisüzlet-tulajdonos. – A pénzt beszedik, de legalább felfestenék, jelölnék, hogy hol lehet megállni, mert össze-vissza van minden. Röviden: ez nem parkoló.

Ez egy vicc

Az idős férfi hozzáteszi: a vendégeinek is kellemetlen. Továbbállok. Lejjebb, másikuk is elmúlt már 50 éves és élete felét elmondása szerint a belvárosi üzletében töltötte.

– Ez egy vicc. Amikor a Széchenyi negyed társasházait építették, az is katasztrófa volt, de a parkoló, a parkoltatás mindent visz – kezdi mondandóját. – Jöjjön csak – invitál vissza az üzlettől. Néhol 40 centis gödrök vannak – mutatja. A közlekedés fél sávon zajlik, ha oldalt megállnak a kocsik és gyalogosok is mennek – mert járda híján nekik is kell –, életveszélyes. Megoldást kellene találni, mert nyáron meg lehet fulladni a portól, esőben órási a sár. Időnként próbálkoznak kaviccsal, de az sajnos tüneti kezelés. A mélygarázs? Drágább, mint itt hátul, és a pénz mindenkinek fontos.

Megigazítja szemüvegét és arról beszél, hogy át lehetne vizsgálni a parkolási rendszert is a Széchenyi negyedben.

– Péntek délutántól szombatig ingyenessé tenném a parkolást – lep meg felvetésével. – Vissza kellene szerezni az embereket. Azokat, akik azért nem jönnek már felénk, mert megállnak a város­széli hipermarketeknél, ahol ingyenes a parkolás és még sárosak sem lesznek. Pedig a főutca, a belváros a kirakat. Bárhol a világon.

Kérdéseinkkel megkerestük a miskolci önkormányzatot is, kedd estig nem érkezett válasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában