Helyi közélet

2015.11.04. 18:25

Újjászületett hangszer Telkibányán

Telkibánya - Megújult a Telkibányai Református Egyházközség harmóniuma, az egyedi, Németországban készült hangszert az egyházkerület támogatásával restauráltatta a gyülekezet – adta hírül a tirek.hu.

Telkibánya - Megújult a Telkibányai Református Egyházközség harmóniuma, az egyedi, Németországban készült hangszert az egyházkerület támogatásával restauráltatta a gyülekezet – adta hírül a tirek.hu. A Magyarországon egyedülálló harmónium készítésének körülményeiről meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre, ami biztos, hogy egykor Kacsóh Pongrác zeneszerző, zenepedagógus tulajdonában állt. Az egyházközség a hatvanas években egy kiárusításon vásárolta meg a hangszert, ami aztán évtizedeken át porosodott, mígnem szinte teljesen tönkrement. A valószínűleg a 19. század végén Stuttgartban készített, Schiedmayer gyártmányú harmóniumot Békés Balázs orgonaépítő mester és csapata tették rendbe, fél éven át dolgoztak a restauráláson. „Csupán egy lépés választotta el a teljes megsemmisüléstől, nagyon rossz állapotban volt, ezért kívül-belül szükség volt az alkatrészek felújítására” – mesélte a szakember. A két billentyűsoros hangszert komoly rovarkár érte, a külső burkolat hiányos volt, az alkatrészek elavultak és a külső díszítéseket, formákat is pótolni kellett. A felújítás 1249 munkaórát vett igénybe, megjavították a működéshez szükséges fém alkatrészeket, a nyelvsípokat, a regiszterhúzók porcelánplakettjeit egyedi kézi gyártással pótolták, és a billentyűk csontborítását is kicserélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában