Helyi közélet

2015.11.26. 22:10

TudásPark: Három kutatási területet jelöltek ki

Miskolc - Miskolc és környékének gazdasági fejlesztéséről tanácskoztak a szakemberek.

Miskolc - Miskolc és környékének gazdasági fejlesztéséről tanácskoztak a szakemberek.

A hét elején kétnapos szakmai tanácskozással zárult a TudásPark néven is ismert, Miskolc Egyetemváros 2015 elnevezésű projekt, amely a Miskolci Egyetem az önkormányzat és a meghatározó helyi gazdasági szereplők együttműködésével valósult meg. A konferencia első napján Miskolc és térségének innováción alapuló gazdaságfejlesztési lehetőségét vitatták meg a résztvevők.

Az egyetem kutatási portfolióját és a városfejlesztési elképzeléseit áttekintve három kutatási területet jelölt ki a projekt vezetése: árműipar és kapcsolódó gépipar; informatika, alkalmazásfejlesztés és elektronika; környezetipar, energetika.

Vezérprojektek

A konzorcium fő célkitűzése az volt, hogy az Egyetem, az önkormányzat, és vállalati partnereik stratégiai együttműködésével egy új, a tudományos kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásba vitelét irányító, úgynevezett technológia transzfer program jöjjön létre, amely felélénkíti Miskolc innovációval foglalkozó szervezeteinek aktivitását, és ehhez megpróbál szervezeti, hálózati keretet is biztosítani. Mindez alapja lehet egy hosszabb távú technológia-, és innováció menedzsment hálózat működésének. A projektben kijelölt kutatási területeken vállalati partnerek által irányított K+F (kutatás és fejlesztés) projektek körvonalazódtak, hogy azok versenyeztetése és szűrése által GINOP forrásokra esélyesen pályázó vezérprojektek szülessenek meg.

A több, mint húsz vezérprojekt között mások mellett elektromos hajtású közösségi kerékpár fejlesztése, közterületi hibabejelentő rendszer fejlesztése, víz- és szennyvíztisztítási technológia fejlesztése és dízelmotorok hatásfokát javító fejlesztések találhatók.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában