Helyi közélet

2015.11.05. 19:48

Támogatást adtak is a civileknek meg nem is

Miskolc - A civilek szerint a 15 év alatt egyszer sem volt olyan, hogy visszavonták volna a korábbi pozitív döntést.

Miskolc - A civilek szerint a 15 év alatt egyszer sem volt olyan, hogy visszavonták volna a korábbi pozitív döntést.

Júniusban hiába kapták meg a pozitív döntéséről szóló támogató levelet a civilek, a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság október 7-i ülésén visszavonta azt. A 16 pályázó közül végül csak egy kapott támogatást a környezet- és természetvédelmi alapból. A civil szervezetek szerint ez hihetetlen és méltánytalan, ilyen a pályázat 15 éves történetében még nem volt.

„Szeretnénk segítséget kérni az önkormányzattól, hiszen júniusban kaptunk egy levelet, amely pozitív döntésről szólt, majd egész nyáron hiába érdeklődtünk a szerződéskötésről, nem kaptunk semmilyen tájékoztatást” – mondta Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület vezetője. Megtudtuk azt is, hogy el is kezdték a pályázat megvalósítását, hiszen a korábbi években is ez volt a gyakorlat. Most pedig kiderült, hogy az eddig belefektetett pénzt bukta az egyesület, de velük együtt más civil szervezetek is – fogalmazott.

Hivatalos értesítés

Demeter Zoltán kitért arra is, hogy az elutasításról csak a múlt hét vége felé kaptak hivatalos értesítést, viszont a bizottsági ülés jegyzőkönyve már megtalálható a város honlapján, először onnan értesültek a rossz hírről.

A jegyzőkönyvbe mi is beleolvastunk, abban szerepel, hogy márciusban összesen 16-an pályáztak, ebből 15-öt a bizottság nyáron még támogatott. Majd elkezdték a támogatási szerződés megkötésére irányuló előkészítő eljárást, amelynek keretében a hivatal újra megvizsgálta a pályázatokat törvényességi és pénzügyi szempontból. Ekkor jöttek rá, hogy a pályázatok közül több tartalmi, illetve formai szempontból hibás. Ilyen hiba volt – a jegyzőkönyv szerint –, hogy nem volt NAV-igazolás csatolva, amely egyébként kötelező pályázati elem. Valamint – áll a jegyzőkönyvben – a pályázónak meg kellett jelölnie, hogy amennyiben a bizottság a kért pályázati összegnél kevesebbet ítélne meg, abban az esetben is vállalja-e a pályázat megvalósítását. A bizottság szerint azonban néhány szervezet így nem vállalta, illetve volt, aki nem nyilatkozott erről.

Idén először

Demeter Zoltán erre reagálva elmondta, korábban nem is volt ilyen kitétele a pályázatnak, az idén először kellett erre választ adniuk. Ők azt írták be, hogy 80 százalékos támogatással el tudják végezni a pályázatban meghatározott feladatokat. Ez azt jelentette volna, hogy 300 ezer helyett 240 ezerből is megoldják. Ehhez képest a nyáron megítélt 210 ezernek is örültek, de a bizottság szerint ha 80 százalékot jelöltek meg alsó határnak, akkor a 70 százalékos támogatás kevés nekik, ezért azt sem kapják meg – fogalmazott az egyesület vezetője.

ÉM-NSZR


Az önkormányzat válasza

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk, hogyan fordulhatott elő, hogy a nyári pozitív döntés után októberben visszavonták azokat. Koczák Szilvia városházi szóvivő elmondta: „A rendelet NAV-igazolás benyújtását vagy jognyilatkozat megtételét kéri arról, hogy az érintett szervezet szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. A felülvizsgált pályázatok esetében, ahol nem nyújtottak be NAV-igazolást, ott a pályázók nem nyilatkoztak arról, hogy szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban. A pályázók esetleges olyan tartalmú, a pályázati nyomtatványon tett nyilatkozata, hogy nincs köztartozása, nem ugyanaz, mintha az említett KOMA nyilatkozatot megteszik”. Miért nem írtak ki hiánypótlást? – kérdeztük. „A vonatkozó rendelet értelmében hiánypótlásra nincs lehetőség” – válaszolta. Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz most azokkal az egyesületekkel, akik már elkezdték a pályázatok megvalósítását, azaz a támogatás reményében pénzt fektettek a projektekbe. Koczák Szilvia szerint a szerződés megkötéséig, annak mindkét fél által történő aláírásáig, az egyesületek, szervezetek a pályázat benyújtásának időpontjában még el nem kezdett környezetvédelmi tevékenységüket csak saját felelősségükre, belátásuk szerint kezdhették el. „Tekintettel arra, hogy az önkormányzat és a pályázó között támogatási szerződés megkötésére nem került sor, így az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége a már megkezdett környezetvédelmi tevékenység tekintetében bármilyen jellegű segítséget, támogatást nyújtani” – tudtuk meg. Azt is elmondta, a környezet- és természetvédelmi alapban szereplő összegeket elkülönítetten kell kezelni, az esetleges év végi maradványa nem vonható el, azt a következő költségvetési évre kell átvinni. „A bizottság kinyilvánította szándékát arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben – a vonatkozó szabályozás áttekintését követően, figyelemmel az esélyegyenlőségre és az átláthatóságra – újabb pályázat kiírásáról fog dönteni” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában