Helyi közélet

2015.11.16. 14:39

Szőnyegekbe szőtt álmok, a City Artban

Miskolc - Nem közismert, hogy Szász Endre képzőművész tervei alapján falikárpitok is készültek.

Miskolc - Nem közismert, hogy Szász Endre képzőművész tervei alapján falikárpitok is készültek.

A miskolci City Art Galériában egyedi, illetve korlátozott számban készült Szász Endre-falikárpitokat csodálhatunk meg a hetekben.

A pénteken nyílt kiállításról szervezőjével, a City Art új művészeti vezetőjével, Tóth-Szabó Istvánnal beszélgettünk.

Tanúsítottan egyedi

– Azt sokan tudják, hogy Szász Endrének jó kapcsolata volt a Hollóházi Porcelángyárral. Az kevésbé ismert tény, hogy az ő tervei alapján szőnyegek, falikárpitok is születtek a Soproni Szőnyeggyárban, a 2003-ban bekövetkezett halálát megelőző két esztendőben. Gépi szőnyegek, de van közöttük abszolút egyediek (mindössze tizenöt ilyen létezik), az erről szóló tanúsítvány is a kiállítás anyagát rendel­kezésünkre bocsátó gyűjtő tulajdonát képezi. Némely szőnyegből több készült, más-más színváltásban, de azok is limitált (száz-száz) példányban: Az ezek mellé adott certifikáció tartalmazza, hogy a konkrét szőnyeg hányadik a sorban. A tanúsítványok mindegyikén szerepel Szász Endre festőművész és Vámos Antal, a Szász Stúdió Kft. ügyvezetőjének aláírása. Az élete utolsó percéig dolgozó, sok mindenhez értő, mindenről saját véleményt alkotó „mai reneszánsz” művész utolsó korszakának darabjait Papp József műgyűjtő, akihez több évtizedes ismeretség fűz, „gyűjtötte be”, ő bocsátotta rendelkezésünkre e kiállítás erejéig.

Érdekes attrakció

– Úgy gondolom, Szász Endre a maga örömére, a közönség igényeire is reagálva, miként a Szász-porcelánok esetében, kipróbálta, hogyan lehetne alkotásait még attrak­tívabbá tenni, így fordult a szőnyeggyár­hoz. Jól mutatja, hogy még élete utolsó éveiben sem hagyott alább a kísérletező kedve. Tudjuk róla, hogy éjszaka szeretett dolgozni, s hogy mindig újabb és újabb munkák foglalkoztatták. Vallotta, hogy amit nem tud egy nap alatt befejezni, az nem is izgatja.

A most kiállított száz száza­lékig gyapjú szőnyegek mérete is tekintélyes: 290-szer 200, 130-szor 130, illetve 200-szor 200 centiméteresek. Ezeken túl Szász-porcelánok és tábla­képek is láthatók a mostani tárlaton, ugyanazon gyűjteményből.

Ém-SzK


A kiállításról

Szász Endre faliszőnyeg-kiállítása

  • Megnyitó: november 13-án a miskolci City Art Galériában.
  • A vendégeket köszöntötte: dr. Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa.
  • A kiállítást megnyitotta: Bognár Imre művész-tanár.
  • Rendezte: Tóth-Szabó István.
  • Zenélt: Czakó Péter szaxofonművész.
  • Látogatható: 2015. december 14-ig, 9–19 óra között.

  • Kapjanak azok is fényt!

    Milyen elképzelésekkel vágott bele a galéria művészeti vezetésébe Tóth-Szabó István, akiről tudjuk, hogy a ­’90-es évek elején elsőként nyitott Miskolcon régiségboltot?

    – Szabad kezet kaptam a tulajdonostól, dr. Barkóczi Istvántól, akit alapvetően a mecénás szemlélet vezet: kapjanak fényt olyan szép alkotások is, mondhatni életgyűjtemények, amelyeket egyébként nem feltétlenül ismerhetnénk meg, nem teszik ki egy önálló kiállítás anyagát, de a művészethez tartoznak, s jól szolgálnak egy csoportos kiállítás anyagául. De meghívunk ismert alkotókat is, mint hamarosan Borgót.

    Mivel dr. Barkóczi István nemrég lapunknak azt nyilatkozta, hogy a galériával szándéka az is, hogy a hotel vendégei a kiállított művekből vásárolhassanak, vajon megvásárolhatók-e a kiállított művek.

    – A Szász-szőnyegek aligha az „ajándékként hazavinném” kategóriába tartoznak. De álta­lában is igaz, hogy árakat nem tüntetünk föl. Ha valakinek esetleg vételi szándéka van, megtalál engem vagy az alkotót.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában