Helyi közélet

2015.11.02. 11:55

Száz év békességben és szeretetben

Sárospatak - Kalocsai Antalt köszöntötte a család és a pataki önkormányzat.

Sárospatak - Kalocsai Antalt köszöntötte a család és a pataki önkormányzat.

Sárospatak legidősebb polgárát köszöntötték testvérei, családtagjai, egy igazán népes család, valamint Sárospatak polgármestere. Kalocsai Antal 100 éves lett. Születésének idején volt a második éve az I. világháborúnak, ekkor vezették be hazánkban a kenyérjegyet, ebben az évben indult el az első buszjárat a fővárosban, de akkoriban kezdődtek a tárgyalások a csehszlovák állam­alapításról is.

Sok mindent megélt

Tóni bácsi maga is sok mindent megélt. Volt ifjú katona a második világháborúban, dolgozott a vasútnál és még a focicsapat pénztárosa is volt. Szerettei társaságában meghatódva fogadta a városvezetés köszöntését.

Emléklappal, virággal és jókívánságokkal gratulált Aros János polgármester a szép korhoz, megjegyezve, Patakon hagyománya van, hogy személyesen az alpolgármester vagy a polgármester köszönti fel mindazon időseket, akik nélkül nem épült volna a város, akik nélkül nem kaphatta volna vissza városi rangját Sárospatak.

Különleges érzés

Aros János azt is elmondta, nagyon különleges érzés egy 100 éves embert felköszönteni születésnapja alkalmából. Meg kell jegyezni, hogy ezen idős embereket nem is kímélte a sors, de sok szépet is átéltek. Családjukkal, barátaikkal, kortársaikkal ők voltak azok az emberek, akik ott voltak a pataki történelem fontos állomásain. Részesei voltak a város fejlődésének, kiépülésének, a városi rang visszaszerzésének. Minden olyan momentumnak, amit sokan már csak elbeszélésekből vagy megsárgult régi fotókból ismerünk – tette hozzá a polgármester.

Aros János átadta azt az emléklapot is, amelyen a magyar kormány nevében Orbán Viktor gratulál a jeles évfordulóhoz, egyúttal köszönetét és háláját kifejezve jó egészséget kíván élete folytatásához.

Tóni bácsi beszédes ember, szeret mesélni az életéről. Szellemileg friss, figyeli a napi politikát, a világ eseményeit, a focit és számtalan dolgot, ami az érdeklődési körébe tartozik. Üzent is másoknak, hogy minden nehézséget félretéve értékeljék ki életüket, és ők is rájönnek, hogy a szeretet a legfontosabb.

Szeretet, békesség

– Szeretetben, békességben, józansággal és nyugodtságban kell élni. A legfontosabb viszont a szeretet, mert az mindenre gyógyír. Vigyázzon mindenki a saját egészségére, mert az a hosszú élet titka. Ne marják egymást az emberek, inkább tiszteletüket fejezzék ki egymás iránt. Szerintem így jó élni – mondta 100. születésnapja alkalmából Kalocsai Antal.

A családtagok azt is elmondták, Tóni bácsinak ilyen idős korára a látásával vannak csak gondok, egyébként jól szolgál az egészsége. Szinte mindennap nagyokat sétál, és örömmel éli meg a családi eseményeket.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában