Helyi közélet

2015.11.03. 15:48

Sikeresen alakult: megműtötték Zsófit

Miskolc - A terveknek megfelelően túlesett a műtéten Mátyás Zsófi, két hete a rehabilitációja is elkezdődött.

Miskolc - A terveknek megfelelően túlesett a műtéten Mátyás Zsófi, két hete a rehabilitációja is elkezdődött.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Gárdonyi Juniális Zsófiért címmel jótékonysági rendezvényt is tartottak a nyáron, hogy a hejőcsabai Mátyás Zsófin elvégezhessék azt a műtétet, amely után esélyt kaphat a hároméves kislány, hogy járni tudjon.

Zsófinál fel nem ismert okból csecsemőkori agyi bénulás miatt a mozgásért felelős agyrész elhalt. Ennek következtében kevert izomtónus alakult ki, a végtagjai feszesek, a háta és nyaki izomzata azonban gyenge, emiatt az önálló mozgása még csak a kúszásban merül ki.

A legnagyobb közösségi oldalon Zsófi is járni fog néven alakult csoport, amelynek összefogása nem ismert határokat, tonnaszám gyűjtötték a kupakokat és az adományokat, amelynek köszönhetően összegyűlt a műtéthez szükséges összeg.

Műtét: Barcelonában

A kislányt Barcelonában Igor Nazarov klinikáján műtötték meg szeptember 15-én, mint Kolozsvári Katalin, Zsófi anyukája lapunknak elmondta, a speciális beavatkozás mindössze fél óráig tartott és jól sikerült.

Zsófi egy kicsit izgult az altatás miatt, de rögtön miután felébredt, jó kedve volt és nagy fájdalmai sem voltak, mindössze két napig igényelt fájdalomcsillapítót.

Két hete elkezdték a rehabilitációját is heti két gyógytornával, a jövő héttől pedig konduktor is foglalkozik majd vele szintén heti két alkalommal.

„Jó döntés volt”

„Januárban egy intenzív terápiára szeretnénk Budapestre járni majd, amit sajnos nem fedez a társadalombiztosítás, de mindenképpen szükség van rá.

Mi is úgy éreztük, hogy jó döntés volt a beavatkozást vállalni és jót tett Zsófinak, utána sokkal lazábbak lettek az izmai és elkezdett fejlődni, de a gyógytornász is ugyanezt mondja. Pedig csak két hete kezdett foglalkozni vele, mégis érzi a fejlődést” – mondja az édesanya.

Ennek ellenére még nem kizárt, hogy később szükség lehet újabb beavatkozásra, ez attól is függ majd, hogy Zsófi növekedése, fejlődése közben mennyire tapadnak le újra az izmok, de a Mátyás család most már bizakodva néz a jövőbe.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában