Helyi közélet

2015.11.02. 14:08

Pedagógiai módszertani központ létesül az ME Bölcsészettudományi Karon

Miskolc - Kiemelt egyetemi projekt az eredményes társadalmi felzárkózásért.

Miskolc - Kiemelt egyetemi projekt az eredményes társadalmi felzárkózásért.A társadalmi felzárkózás ügyét szolgáló pedagógus-továbbképzések mellett – a pályázat kibővítése folytán – immár új pedagógiai módszertani központ létrehozását is magába foglalja a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar „DIGITÁLIS ÚTON-ÚTFÉLEN. Komplex iskolai innováció és digitális szemléletformálás hátrányos helyzetűek körében” című projektje, amely fontos mérföldkőt jelent az ME BTK történetében.

A pályázat eredetileg kettő – jóllehet egymással több ponton összefüggő – célterület köré szerveződött: az egyiket az iskolai hátránykompenzáció hatékonyabbá tétele jelentette, a Bölcsészettudományi Kar számára stratégiai jelentőségű, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók eredményesebb, hatékonyabb képzését támogató pedagógiai módszer, az ún. Komplex Instrukciós Program (KIP) terjesztésével, a másikat pedig a digitális kultúra erőteljesebb bekapcsolása a pedagógiai kultúraváltás folyamatába. (12 közoktatási intézmény mintegy 300 pedagógusa részesült KIP-es, 33 iskola 136 pedagógusa projektpedagógiai, 45 iskola több mint ezer tanára pedig informatikai továbbképzésben.)

A kormányzat azonban a pályázat kibővítése mellett döntött, ennek kapcsán az eddigi tevékenységeken túl újabb célként illetve feladatként fogalmazódik meg a Miskolc–Hejőkeresztúri KIP Regionális Módszertani Központ létrehozása a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán, komoly presztízst jelenve mind a kar, mind pedig az egész egyetem számára. Egy olyan, Magyarországon egyedülálló pedagógiai központ létesül ugyanis Miskolcon, amely ugyan a régióra fókuszál, ám a jövőben országszerte is tevékeny részese lehet a pedagógusok megfelelő továbbképzésének. Az eredetileg 492 millió forintnyi támogatási összeg így mintegy 1 milliárd forinttal bővült. A pályázat bővülésével új konzorciumi partnerként a Kaposvári Egyetem és a Herman Ottó Intézet is bekapcsolódott a projekt munkájába. Előbbi a Somogy megyében szintúgy fellelhető társadalmi problémák, vagyis a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok nagyobb száma miatt, utóbbi pedig a szakmai felügyelete alatt álló – és hátrányos helyzetű tanulókkal szintúgy foglalkozó – mezőgazdasági szakiskolák miatt lépett kapcsolatba a projekttel.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara hosszú ideje fontos missziójának tartja, hogy szellemi potenciáljával hatékonyan járuljon hozzá Északkelet-Magyarország társadalmi felemeléséhez, ennek egyfajta respektálása lehet, hogy immár komoly támogatást kap céljai eléréséhez. Az ME BTK legnagyobb projektjét hajthatja végre 23 éves fennállása óta, ami hatalmas eredmény, igazi mérföldkő a fakultás történetében. A projekt eredményeiről november 13-án rangos szakmai konferencia fog beszámolni, amelynek fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában