Helyi közélet

2015.11.26. 10:16

Pataki diákok eskütétele a füstmentes világnapon

Sárospatak - Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás káros voltára.

Sárospatak - Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás káros voltára.

Nem ment füstbe Szajkó József terve, miszerint nemdohányzó fiatalokat nevel az Árpád Vezér Gimnáziumban – írja a sarospatak.hu. Alig néhány év alatt mintegy 300 fiatal vállalta, hogy nem gyújt rá gimnazista éveik alatt, végül a legtöbben azóta sem lettek dohányosok. Világszerte november harmadik csütörtökén tartják a füstmentes világnapot. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás káros voltára és a füstmentes élet előnyeire. A Magyar Kardiológusok Társasága közleményében az olvasható, a statisztikai adatok szerint a Földön a 15 évesnél idősebbek egyharmada, vagyis közel 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt.

18 éves kor előtt

A dohányosok nagy többsége 18 éves kora előtt már kipróbált valamilyen dohányterméket. Ezt szeretné megelőzni a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanára. Szajkó József néhány éve hívta életre azt a kezdeményezését, miszerint az elsőéves gimnazisták közösen tesznek fogadalmat arra, hogy legalább az ÁVG-s éveik alatt nem válnak dohányossá.

Az ötletgazda Szajkó József azt mondta a diákoknak, „iskolán kívül sokszor védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak vagytok és nehéz a döntés hogy valójában mikor mi is a helyes. Megfelelni a baráti körnek vagy nemet mondani minden olyan cselekedetre, ami káros lehet számotokra. … Ez a program pedig a dohányzás minden formájának tagadása, füst- és cigarettamentes életmód felvállalása, amely elsősorban a középiskolai évekre szól és remélhetően egy életen keresztül elkísér Benneteket.

Füst-nélkül Élők

Ennek a programnak a neve FÉK, Füst-nélkül Élők Közössége. Fontosságát láthatjuk, a dohányzók időskori megbetegedésének számából”.

Végzősök is beszámoltak tapasztalataikról, hangsúlyozva, hogy a kísértés a szabad­időben ugyan megvan, de tudják, hogy jobb füstmentesen. Dakos Orsolya 2012-ben tett esküt, melyet a mai napig tart. Úgy látja, megerősíti a fogadalom, a diáktársakkal közösen tett vállalás.

Ez a vállalás viszont önkéntes, senki nem fizet érte. Mi magunk teszünk azért, hogy egészségben élhessünk. – Jól tudom, mit jelent dohányozni és mit jelent füstmentesen élni – közölte Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője. Dr. Hörcsik Richárd elmondta, ő már 34 éve nem dohányzik, számára a motiváció a leszokáshoz a fia megszületése volt. Hozzátette, nagy felelősség nemet mondani valamire, ami sokszor menő lehet a diáktársak között, de az egészséges életmód kifizetődő lesz hosszú távon. Fontosnak tartja, hogy a diákok a jó ügy, a saját életük érdekében hozzanak meg elhatározásokat, mert lehet elcsépelt gondolat, de egészségből csak egy van. Annak megóvása önös érdekünk, csak rajtunk múlik. A képviselő azt mondta, büszke a fiatalokra, akik az egészséges életmód mellett voksoltak.

Az egri várvédőkkel vont párhuzamot a gimnázium igazgatója. Tóth Tamás azt mondta, a maroknyi magyar tudta, hogy lehetetlen helyzetben van az óriási török sereg ellen, mégis vállalták a kockázatot.

Mi a ciki és mi a menő

Az esküvel a diákok is egyfajta kockázatot vállalnak. Mert bizony van, aki szerint ciki fogadalmat tenni és sokkal menőbb dohányozni, de hosszú távon kiderül, hogy kinek van igaza. Így a bátorság, hogy felvállalják a füstmentes életet, esetleg a diáktársak, ismerősök cikizését, elismerésre méltó.

Tóth Tamás szerint sokan nem gondolnak bele, milyen egészségügyi kockázatai vannak a dohányzásnak, csak amikor már késő. Az Árpád Vezér Gimnázium diákjai viszont elébe mennek a gondoknak, az egészségüket tartják fontosnak – számol be a honlap.

ÉM


Háromszáz aláírás

Az idei füstmentes világnapon 61 fiatal fogadta meg, hogy legalább a gimnazista évei alatt nem fog rágyújtani, velük együtt már mintegy 300 diák aláírásával is megerősítette, hogy nem kíván dohányozni. Az igazgató azt is hozzátette, a lemorzsolódás igen kicsi, alig 2–3 főről tudnak, akik mégis dohányossá váltak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában