Helyi közélet

2015.11.06. 11:31

„Olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást”

Miskolc - Göncz Árpádra emlékezik az egykori párttárs, Miskolc volt polgármestere.

Miskolc - Göncz Árpádra emlékezik az egykori párttárs, Miskolc volt polgármestere.

Emberi volt, közvetlen, természetes – így jellemezte Göncz Árpád volt köztársasági elnököt T. Asztalos Ildikó, aki nem csak párttársa volt az 1990-es években, de miskolci látogatásán is ő kísérte végig. T. Asztalos Ildikó ugyanis a város polgármestere volt 1993-tól, Göncz Árpád pedig 1994 elején is eljött Miskolcra.

„Meghívásomra kedvesen igent mondott. Érkezése előtt tele voltam feszültséggel, azt gondolom, ez természetes, amikor valaki egy ilyen magas szintű közjogi méltósággal való találkozóra készül” – kezdte visszaemlékezését T. Asztalos Ildikó.

Tudta, hogy egész nap a köztársasági elnökkel kell lennie, megmutatnia neki Miskolcot, és ahogy közeledett a látogatás időpontja, ő egyre feszültebb volt, amiatt, hogyan tud majd megfelelni ennek a helyzetnek.

Óriási élmény volt

„De már a megérkezés, a köztársasági elnök fogadása óriási élmény volt számomra. Göncz Árpád végtelen kedvessége egyszerűvé, magától értetődővé tette a pillanatot. Abban a percben feloldódott bennem a feszültség, de ezt nem csak én, mindenki érezhette a környezetében” – mesélte a volt polgármester.

– Nem kellettek manírok, olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást – folytatta. – Göncz Árpád érdeklődő volt, sétáltunk a főutcán, valamint – ez az ő kérése volt – találkozott a kohászat szakembereivel.

Kedves, szép emlék

A volt köztársasági elnök miskolci látogatásakor azonban a leghosszabb időt a Miskolci Nemzeti Színházban töltötte. Az épületet ugyanis abban az időben újították fel, de amellett, hogy Göncz Árpád végigjárta a megszépült teátrumot, egy esti előadást is megnézett. „Azt gondolom, ő is jól érezte magát Miskolcon, de számomra is egy kedves, szép emlék maradt” – fogalmazott T. Asztalos Ildikó.

Aki később még többször találkozott Göncz Árpáddal, például akkor, amikor államtitkárrá nevezték ki.

„Ő hivatott az irodájába, hogy szeretne velem beszélni. Átmentem, beszélgettünk a terveimről, a munkámról. Ez is kötetlen, fesztelen, kellemes találkozó volt. Először csak sétáltunk a Parlamentben, majd egy ablakmélyedésbe beültünk és ott folytattuk a beszélgetést. Elmondta, hogyan látja az országot, Európát…” – emlékezett.

„Természetesen találkoztunk olyan helyzetekben is, amikor a protokoll kötelező volt, de amikor erre volt szükség, akkor Göncz Árpád ezt is megoldotta. Csaknem mindenkivel megtalálta a közös hangot, így a rangja nem nyomasztotta az embereket” – fogalmazott. T. Asztalos Ildikó szerint van, aki él a hatalom kellékeivel, hordozza a hatalmat, de Göncz Árpád nem ilyen volt, „őszinte, civil mentalitással élte az életét”.

„Emberségből rendben volt. Éppen ezért élmény volt számomra, hogy találkozhattam vele, ismerhettem, nem tudok olyat mondani a közéletből, aki a közelébe ért volna” – tette hozzá T. Asztalos Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában