Helyi közélet

2015.11.26. 13:26

Népszuper, térképek és pannók Edelényben

Edelény - Új kiállítások nyílnak decemberben az Edelényi Kastélyszigeten.

Edelény - Új kiállítások nyílnak decemberben az Edelényi Kastélyszigeten.Végéhez közeledik a Forster Központ fenntartásában működő Edelényi Kastélyszigeten a 900 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kiemelt turisztikai beruházás. Ezzel lezárul a kastély fejlesztésének második üteme, aminek részleteiről tájékoztatták a sajtót. A most létrejövő kiállításokon olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják helyüket. Elsősorban azt a két kiállítási anyagot mutatták be, mely ezentúl kuriózumként várja a kastélyba látogatókat. A tárgyak még becsomagolva várják a rendezést, de a Forster Központ munkatársai érzékeltették, milyen koncepció szerint alakul majd a két tárlat.

Személyes élményeit is idézte

„Nem csupán térképgyűjtemény, hanem összetett kultúrtörténeti tárgyegyüttes, amely a korabeli emberek életében a világmindenség színpada volt. Nem elsősorban a tájékozódást szolgálta, hanem hogy a körülöttük lévő világot meg tudják ismerni” – hangsúlyozta Somorjay Sélysette, a Forster Központ művészettörténésze a térképgyűjtemény kapcsán, amely szokatlan összefüggésben, egyfajta raktárkiállításként tárul majd a közönség elé.

A szakember az ötvenes évek tárgykultúráját bemutató Népszuper című anyagról személyes élményeit is megidézve beszélt. Az anyag első bemutatkozása Edelényben a vizuális hatásra épül majd, ahogy eredeti kiállítási helyén, a miskolci Lézerpont Látványtárban volt.

Népszuper: retró kiállítás

Kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják. Ezért talán különös, sőt bizarr hatással bír, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye a szocialista időszak mindennapjait mutatja be.

A „Népszuper” egy rádió fantázianeve, de egyben Magyarországon egyedülálló kortörténeti kiállítás címe is, amely közel negyedszázadot tár elénk a néhai Barna György műgyűjtő szerteágazó figyelmének megfelelően. Minden tárgynak, dokumentumnak története van, akár egy nagy könyv könyvjelzőjeként is használható bármelyik. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

Térképkiállítás

Az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze volt a térkép. Ez adta apropóját a XVI–XIX. századi, négy évszázadot átfogó, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért egyedülálló módon nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is be lehet mutatni.

A teljes gyűjtemény Magyarországon ritkán előforduló értéket képviselő 1540–1945 közötti időkből származó térképlapokból, valamint a térképészet céljaira használatos eszközökből áll. A kiállítás anyaga nemcsak a térképészet finomságaira fogékony szakembereknek, hanem a kíváncsi érdeklődőknek is izgalmas élményt nyújthat.

ÉM


Rokokó zsánerjelenetek

XVIII. századi forrásokból tudjuk, hogy a kastély fénykorában egy úgynevezett „spalléros palota” is volt az épületben. A kifejezés olyan szobát jelöl, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítették. A Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket ábrázoló pannók a biliárdszobában és annak előterében kapnak helyet. A pannók a XVIII. századi magyarországi festészet és iparművészet kiemelkedő alkotásai, tematikájukban jól illeszkednek az edelényi kastély keleti szárnyában látható rokokó falfestményekhez. Restaurálásukat követően a nagyközönség először láthatja a különleges műalkotásokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában