Helyi közélet

2015.11.27. 10:21

Nem értenek egyet a WHO-val

Mád - Mád adott otthont a V4-ek agrárkamarai konferenciájának.

Mád - Mád adott otthont a V4-ek agrárkamarai konferenciájának.

Mád. November 25–26-án Mádon tartották a Visegrádi Négyek Agrárkamarái képviselőinek 59. ülését. A kétnapos konferencián részt vett a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKCR).

Miről tárgyaltak?

– A sertésszektorban kritikus a helyzet – mondta a konferencia után Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy mielőbb foganatosítsanak hatékony intézkedéseket, mivel a tej- és a sertéshústermelés jövője nemcsak a V4-országokban, hanem a legtöbb uniós tagállamban is nehézségekkel teli.

Megvitattuk a WHO-jelentést is, amely az állattenyésztési ágazatok piacán újabb komoly zavart okozott. Nem tartjuk helyénvalónak, hogy egyetlen tényezőnek, egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákkeltő hatást. Fontos, hogy a termékpálya szereplői hatékony marketingmunkával tudják csökkenteni a hasonló piacromboló hatásokat.

A V4-ek agrárkamarái a megfelelő tájékoztatás és eredetvédelem szempontjából fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók teljes körű és hiteles tájékoztatást kaphassanak a termékekről. Az uniós méz kínai ipari minőségű mézzel történő keverése és ezeknek a termékeknek a piaci térnyerése elfogadhatatlan.

Megtárgyaltuk a földadók és a földhaszonbérlet kérdését is. Szerintünk a földnek elsődlegesen a gazdálkodók tulajdonában, használatában kell maradnia. A nagyvállalati besorolás kérdése kapcsán felhívtuk a figyelmet, elsősorban a technológiai lemaradásra visszavezethető okokból a közép-európai élelmiszeripari vállalkozások munkaerő-hatékonysága elmarad a fejlett európai országokétól.

ÉM-BG


Aláírók

A konferencia záródokumentumát Győrffy Balázs, a NAK elnöke; Václav Suchan, az AKCR igazgatója; Milan Semancik, az SPPK elnöke és Miroslav Borowski, a KRIR alelnöke írta alá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában