Helyi közélet

2015.11.24. 12:08

Miskolcon is átszíneztek

Miskolc - Családi nap az együtt és egymásért gondolkodás jegyében.

Miskolc - Családi nap az együtt és egymásért gondolkodás jegyében.Miskolc volt a következő állomása a Színezd át! címet viselő tízállomásos, ingyenes rendezvénysorozatnak, amelyen egy családi nap keretében számos játékos feladattal és színes színpadi programokkal is találkozhattak vasárnap az Ifjúsági és Szabadidő Házba látogatók. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a program ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együtt gondolkodását ösztönzi.

Feladatmegoldás, közösen

Ennek megfelelően a gyerekek játékállomásokon mentek végig, melyeken párban tudtak feladatokat megoldani. Például az egyikük szemét bekötötték és a másik vezette végig egy akadálypályán, közösen készítettek tárgyakat papírból és hurkapálcikából, rajzoltak, kézműveskedtek, várat építettek, feladványokat oldottak meg. Az állomásokon pecsétet kaptak a kiskönyvükbe, ha pedig minden pecsétet begyűjtöttek, egy ajándékcsomagot kaptak. Az utolsó állomáson egy hatalmas mesekönyvet is összeállítottak, melybe minden gyerek bedolgozott rajzzal, festéssel.

Közben a színpadon egymást váltották a programok, az érdeklődők a cigány konyha jellegzetes ízeiről is hallhattak. Utóbbit meg is lehetett kóstolni, a lecsót édes káposztával, míg a töltött káposztát lecsós alappal készítették el.

Jó kezdeményezés

Taktakenézről érkezett gyermekeivel és több ismerősével Tóthné Borai Erika, aki elmondta, nagyon jónak tartja a programot és a kezdeményezést, ami mögötte áll, fontos, hogy a gyerekek megismerjék egymás kultúráját. A kicsik persze leginkább a játékokat élvezték, de a színpadi beszélgetéseket is szívesen hallgatták meg, ahogy az ételkóstolót is nagyon jónak találták. A nap programját este a Miskolci Nemzeti Színházban a Somnakaj című roma musical zárta.

Kilenc másik városban

A rendezvénysorozat további helyszínei:

  • Kaposvár,
  • Pécs,
  • Debrecen,
  • Nyíregyháza,
  • Szolnok,
  • Győr,
  • Szeged,
  • Budapest,
  • Szombathely.

  • Egy útkeresés állomásai

    A Somnakaj egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is. A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során Somnakaj, a fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg. Az előadást tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában