Helyi közélet

2015.11.20. 17:44

Miskolci közgyűlés - A miskolci nyugdíjasok tízezer forintja

Miskolc - Salkaházi program: a városvezetés szerint a Jobbik kérjen bocsánatot, a Jobbik szerint nincs miért.

Miskolc - Salkaházi program: a városvezetés szerint a Jobbik kérjen bocsánatot, a Jobbik szerint nincs miért.A városvezetés által tavaly elindított nyugdíjas program körüli vita uralta a novemberi testületi ülést Miskolcon, csütörtökön. A Jobbik korábban ugyanis arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a Salkaházi program csupán szavazatszerzésre jó a városvezetésnek, szerintük a nyugdíjasoknak nem tízezer forintra, koncertekre van szükségük, hanem arra, hogy a családjaiktól ne szakítsák el őket, ez pedig akkor lehetséges – a párt szerint –, ha a fiatalokat megfelelő bérekkel itt tudnák tartani Miskolcon. Dr. Kriza Ákos polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, több nyugdíjas is felháborodott a Jobbik ezen kijelentésein és ezt erősítették meg a Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselők is. A nyugdíjasoknak leginkább az fájt, hogy azt gondolják róluk, tízezer forintért megvehető a lelkük – fogalmazott a városvezetés. Éppen ezért kérték a Jobbikot, kérjen bocsánatot a miskolci idősektől. Az ellenzéki párt azonban úgy vélte, kommunikációs háború folyik ellenük, hiszen ők nem a Salkaházi program ellen vannak, hanem amellett, hogy a fiatalokat is támogassa a város.

A közgyűlési ülésen az adóval kapcsolatos napirendekről is döntöttek a képviselők. Iparűzési adó tekintetében egyes csoportok, például a háziorvosok és a védőnők – bizonyos feltételek mellett – adómentességet kapnak. A talajterhelési díjnál szintén adómentességet kapnak, akik megfelelően kezeltetik a felgyűlt szennyvizet. Az építményadóról szóló rendeletmódosítás pedig a multinacionális cégeket érinti, itt nem adócsökkentésről van szó, viszont befektetés ösztönzésről.

Ezen módosítások kapcsán az MSZP és a Jobbik is leginkább azt kifogásolta, hogy az adóval kapcsolatos előterjesztésekben arról írnak, fejlődik a város gazdasága. A szocialisták szerint, ha ez így van, akkor az iparűzési adómentesség mértékét a város egymillió forintról 2,5 millió forintra emelje meg. A városvezetés szerint azonban az MSZP adópolitikája kamu, populista. A Jobbik pedig arra volt kíváncsi, ha a miskolci gazdaság fejlődik, akkor a holding dolgozóinak miért kell sztrájkkal fenyegetőzniük, hogy háromezer forintos béremelésüket megkapják?


Miskolc - Dr. Kriza Ákos szeretné kideríteni, mi történt pontosan a beruházás során. tovább »

Miskolc – Csütörtökön tartották a novemberi, miskolci testületi ülést, ahol a képviselők hat napirendet tárgyaltak, köztük az építmény- és telekadóról szóló rendeletmódosítást. Munkatársunk helyszíni tudósítása. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában