Helyi közélet

2015.11.15. 12:46

Megbízható prognózis a növekedési rátáról

Miskolc - Erre az évre 3,1 százalék, jövőre 2,5 százalékos előrelépés a prognózisuk.

Miskolc - Erre az évre 3,1 százalék, jövőre 2,5 százalékos előrelépés a prognózisuk. Márton Péter vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a makrogazdaság széles területét felölelően készít rendszeres negyedéves és havi kiadványokat, valamint eseti elemzéseket. Kiemelkedő színvonalú hazai és nemzetközi makrogazdasági elemzést és előrejelzést, gazdaságpolitikai monitort ad ki rendszeresen, a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatos vizsgálatokat is folyamatosan végez, a munkaerőpiac jelenlegi és közeljövőben várható állapotának felmérésére is hangsúlyt helyez, továbbá főbb nemzetgazdasági ágazatok részletes elemzését is elkészítette az elmúlt években.

A vezető példaként elmondta, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakmai munkáját jól minősíti, hogy szakértőik prognosztizálták legpontosabban Magyarország 2014-es gazdasági fejlődését. El is hangzott a 2015-ös és a 2016-os előrejelzés is: 3,1 százalékos, illetve 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak a társaság szakértői.

Megbízható adatbázisokból

Mindezeken felül eseti kiadványokban a KSH Háztartási Költségvetési és Életmód Felvétel adatbázisra alapozva készít elemzéseket. „Intézetünk rendelkezik az említett adatbázisra épülő mikroszimulációs modellel, amely az egyes gazdaságpolitikai intézkedések hatását mutatja be a „mintaháztartások” jövedelmi helyzetének alakulásán keresztül”.

A gazdaságkutató társaság készít eseti elemzéseket a rendelkezésére álló nagy adóadatbázisok (szja, tao, áfa) alapján. Ezek segítségével olyan szimulációk végezhetők, melyek megmutatják, hogy a vállalatokra milyen módon hatnak az egyes kormányzati intézkedések.

ÉM

Márton Péter

Márton Péter 1995-ben okleveles közgazdászként végzett a Miskolci Egyetemen, 2001-ben MBA diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1995 és 1999 között gazdasági vezetőként tevékenykedett a PERI Kft.-nél, majd az Eternit Kft. ügyvezető igazgatója lett. 2001 és 2010 között a Lasselsberger Hungária Kft. ügyvezető posztját töltötte be. 2004-től 2010-ig a Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, 2010-től pedig az MFB különböző leányvállalatainak ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 2012-ben került az MNV Zrt. főigazgatói, majd vezérigazgatói posztjába. 2015 júniusa óta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában