Helyi közélet

2015.11.17. 17:59

Marad, kifut, vagy pedig már meg is szűnt…

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők keresik a Zrínyiben a haladó angolos osztályt, de nem találják...

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők keresik a Zrínyiben a haladó angolos osztályt, de nem találják...Tiltakozáshullámot váltott ki az elmúlt hetekben, hogy Győrben a Krúdy Gimnázium és Szakképző Iskola gimnáziumi osztályait meg akarta szüntetni a Nemzetgazdasági Minisztérium. Egy, a napokban megjelent újságcikk pedig arról írt, hogy a Kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium és Szakképző Iskola gimnáziumi osztályai is megszűnnek, de mint kiderült, ez utóbbinak semmi köze nincs az intézmények profiltisztításához.

Fenntartóváltás

Az előzmények ez év nyaráig nyúlnak vissza, amikor az állami iskolák fenntartójától, a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium átvette a szakképzéssel foglalkozó középiskolákat. A gondot az okozta, hogy sok intézményben gimnáziumi és szakmai képzés is folyt vagy folyik egyszerre.

Tóth Bélától, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatójától megtudtuk, a Surányiból már kifutott a gimnáziumi képzés. Öt évvel ezelőtt ugyanis, amikor Kazincbarcikán bezárták a Jókai Mór Gimnázium és Szakközépiskolát, annak gimnáziumi osztályait vette át a Surányi. Az utolsó évfolyam az előző tanévben ballagott. A főigazgató hozzátette, az Ózdi Szakképzési Centrum tagintézményei között nincs vegyes profilú intézmény.

Van azonban a Szerencsi Szakképzési Centrum körzetébe tartozó városokban.

Mindkettő

Alvári Ferenc főigazgató az Észak-Magyarországnak elmondta: az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola a Klik fenntartásában marad, a közgazdasági szakközépiskolai képzést viszont kifuttatják, így két év múlva már csak gimnáziumi osztályok lesznek az iskolában. A sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola szintén a Klik fenntartásában marad, itt azonban nincs szó a szakképzések kifuttatásáról és megszüntetéséről. A tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolával pedig az a helyzet, hogy az intézmény kollégiuma a Klik fenntartásában maradt, az iskola viszont a szakképzési centrumhoz került, de maradnak a gimnáziumi osztályok.

Megyénkben tehát mindenféle változatra találtunk példát. Korábban megírtuk: egy törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy a szakképzési centrumok gimnáziumi képzést ne csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytassanak. Hiszen cél az is, hogy minden járásban legyen gimnáziumi képzés.


Hol keressék? Hol van az osztály?

A Klik Miskolci Tankerületétől kérdeztük, milyen változások várhatók az állami iskolákban. Választ egyelőre nem kaptunk, de a szülők kétségbeesve jelezték az Észak-Magyarországnak, hogy hiába keresik a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium képzései között az eddig oly közkedvelt haladó angol ás általános tantervű osztályt, nem találják. A szülők úgy tudják, ez az osztály megszűnik jövő szeptembertől a Zrínyiben, pedig nagyon közkedvelt volt, 9–10-szeres túljelentkezés jellemezte. Ráadásul ez a fajta 4 évfolyamos képzés sehol máshol nem létezik. A diákoknak itt heti 5 angol- és heti 5 németórájuk van, az általános tantervű osztály pedig emelt óraszámban tanulja a matematikát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában