Helyi közélet

2015.11.18. 12:38

Magdus néni 21 dédunokája

Forró - A Márton-napi ünnepségen találkoztunk Forró legidősebb asszonyával, Magdus nénivel. Arcok a megyéből: Varga Pálné.

Forró - A Márton-napi ünnepségen találkoztunk Forró legidősebb asszonyával, Magdus nénivel. Arcok a megyéből: Varga Pálné.

Forrai vagyok, itt születtem, itt nőttem fel, itt születtek a gyerekeim is – kezdi a bemutatkozást Forró legidősebb asszonya, a 102 éves Varga Pálné, Magdus néni.

És rögtön ezután megtudjuk azt is, hogy minek köszönheti a hosszú életet. – Én mindig daloltam, táncoltam, víg voltam, 6 gyereket a világra hoztam. Amikor már volt egy-két gyerekem, mindig kiabáltak, hogy hozzon a gólya gyereket. Hát hozott.

Magdus nénivel a forrói idősek klubjában találkoztunk, ahol éppen Márton-napi mulatságot rendeztek.

Finom húsleves és libacomb gőzölgött az asztalon. Az asszonyok azt mondták, „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”.

Magdus néni elárulja, az egészsége teljesen rendben, csak a lábai nem bírják már. Az étvágya jó, és inni is tud.

– Egy ilyen kis stampókával iszom meg minden reggel – mutatja a pár centit az ujjaival. – De a jó erősből, nem ám az édes löttyökből.

Dalra fakad

Egész életét munkával töltötte. A téeszbe járt dolgozni, közben nevelte a gyerekeit. A férje elment katonának a második világháborúba, fogságba esett, és csak akkor jött haza, amikor Magdus néni már 42 éves volt.

– Született is utána még két gyerekünk, ikrek, mert be kellett pótolni a hiányt – nevet vidáman Magdus néni. – Én soha nem kértem senkitől semmit, pedig nem voltam gazdag, sokat nélkülöztünk, de nekem a gyerekeim jelentették a gazdagságot.

Most az encsi, megyei idősek otthonában lakik, de az ünnepségekre mindig kihozzák Forróra.

Eszébe jut, régen sok tót lakott a faluban (ahogy mondja). Magdus néni is beszél tótul, rá is zendít egy tót népdalra. Aztán ráadásként megtoldja egy magyar dallal. Azt azonban már nem tudja számon tartani, hogy hány unokája és dédunokája van. Ebben a klub vezetője segít neki: 13 unoka, 21 dédunoka („Szűz Máriám, ilyen sok!”, – kiált fel Magdus néni) és 3 ükunoka, a negyedik útban van.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában