Helyi közélet

2015.11.24. 21:59

Honismeret: nincs ennél szebb

Miskolc - Tanítványai vagy megnyerték a versenyeket, vagy ott voltak a legjobbak között.

Miskolc - Tanítványai vagy megnyerték a versenyeket, vagy ott voltak a legjobbak között.

Kiváló honismereti munkájáért elismerésben részesült nemrég a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese, magyar-történelem szakos tanára, Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet. Az emléklapot Mezőkövesden vehette át október végén a Honismereti Szövetség elnökétől. Ezt az elismerést mindössze 4 pedagógus kapta meg ebben az évben az egész országban. Az igazgatóhelyettest meglepetésként érte az emléklap, pedig hosszú éveken át sok időt és sok energiát fordít arra, hogy tanítványai minél jobban és minél közelebbről megismerjék megyénk történelmi, irodalmi, természetföldrajzi értékeit, szépségeit.

– Az emléklappal tulajdonképpen azokat díjazták, akik az elmúlt években sikeresen készítettek fel diákokat honismereti versenyekre. Ezeket vagy megnyerték a tanítványaim, vagy ott voltak a legjobbak között. De az elismerés annak is szólt, hogy a Földes gimnáziumban tradíciónak számít tanulóink néprajzi gyűjtőmunkája, ami által szintén nagyon sok ismeretet és élményt szerezhetnek – mesélte lapunknak Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet.

Kirándulások

A legnagyobb izgalmat azonban a kolléganőmmel, dr. Szabó Istvánné tanárnővel közösen szervezett helytörténeti kirándulások jelentik a diákok számára. Kiválasztanak egy-egy megyénkbeli területet, annak látnivalóiból felkészülnek, majd meg is nézik azokat. Így aztán a gyerekek megismerik kultúrtörténeti, irodalomtörténeti és természetföldrajzi emlékeinket, szépségeinket.

– Ezeken a kirándulásokon mindig rengeteg élményt szereznek a diákok – mondja az igazgatóhelyettes. – Egyszer például a dél-borsodi vidéket fedeztük fel. A gyerekek még a matyó népviseletbe is beöltöztek. Tavaly pedig, a Holokauszt Emlékév alkalmából bejártuk a megye és környéke holokauszt emlékhelyeit, egészen Kassáig. Nem sokkal azután érkezett egy e-mail, egy néni küldte Kassáról, kérdezte, hogy kik voltunk és miért koszorúztunk, őt nagyon meghatotta, hogy ott jártunk, mert az ő édesapja is a holokauszt áldozata volt. Ebben az évben pedig a Bodrogközbe utaztunk el. Sokan nem tudják, de itt is rengeteg szépség és történelmi emlék várja a kirándulókat. Karoson ott a honfoglalás kori temető, Karcsán az Árpád-kori templom, Pácinban pedig a Mágóchy- kastély.

Emberek

Izgalmas programot jelentenek a diákönkormányzattal közösen szervezett kirándulások is, melyeknek szintén közük van a honismerethez. Ezeknek az a lényege, hogy elutaznak egy-egy diák lakóhelyére, legyen az a legkisebb falu, és az ott élő tanuló bemutatja a többieknek a szülőhelyét. A gyerekek ilyenkor nemcsak az épített és természeti értékekkel találkoznak, hanem az ott élő emberekkel, és sokszor szembesülnek a szegénységgel is.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet már diákkorában megízlelte a helytörténeti munka szépségét. A Földesbe járt, és akkor Barna István történelemtanár, igazgatóhelyettes szerettette meg vele ezt a fontos munkát. Jelenleg történelem fakultációs tanítványaival közösen készülnek a jövő évi honismereti gyűjtőpályázatra.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában