Helyi közélet

2015.11.28. 11:46

Ha tehetséges, akkor legyen a Miskolci Egyetem kutatója!

Miskolc - Uniós program segítette a kiváló diákok felkutatását, támogatását és „pályára állítását”.

Miskolc - Uniós program segítette a kiváló diákok felkutatását, támogatását és „pályára állítását”.Szabó Roland doktoranduszhallgató a speciális tulajdonságú geopolimerek fejlesztésén dolgozik már néhány éve. Ő a Miskolci Egyetem Nyersanyag-előkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetének dolgozója, a Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola hallgatója. Szerencsésnek mondhatja magát, hogy a Miskolci Egyetemen dolgozik és kutat, hisz az ő munkáját is támogatta az intézmény most záruló projektje, melynek címe: „Úton a tudomány felé – Tehetséggondozás az iskolapadtól a kutató hivatásig”. Roland a kutatásához szükséges alapanyagokat tudta beszerezni a pályázati támogatásból, valamint részt vehetett egy nemzetközi konferencián is.

Kutatási témájáról megtudtuk: napjainkban komoly környezeti problémát jelent, hogy a széntüzelésű erőművekben nagy mennyiségű ipari hulladék keletkezik, melynek nem megoldott az elhelyezése. Az egyik megoldást jelentheti, hogy a hulladékot geopolimerként vagy geopolimerhabként hasznosítják. Ezek az anyagok nagyon jó hőszigetelők, de még sok kutatást kell végezni a témában, hogy valóban termékek lehessenek belőle, fogalmazott Roland.

Megtalálni

Az áprilisban indult és most záruló egyetemi projekt legfőbb célja, hogy az intézmény megtalálja és támogassa azokat a fiatal tehetséges diákokat, akik kedvet éreznek a kutatói pályához, mondta el sajtótájékoztató keretében dr. Gombkötő Imre projektmenedzser. A projekt 3 alappillére 3 korosztálynak szólt: a leendő egyetemistáknak, az egyetemi hallgatóknak, valamint a doktoranduszhallgatóknak. A három alapprogram neve ennek megfelelően: Bemelegítő, Start és Befutó.

A Bemelegítő program projektkoordinátora dr. Szabó Tamás volt, aki elmondta: úgynevezett roadshow keretében 17 középiskolát (közöttük határon túliakat is) kerestek föl az egyetem oktatói és hallgatói, hogy bemutassák az intézményben folyó tudományos kutatói munkát. Szintén a kutatói életpálya népszerűsítésére szolgált a Kutatók éjszakája programsorozat. Az egyetemi jelentkezés előtt álló hallgatók számára pedig beiskolázási portált hoztak létre, és továbbfejlesztették a már korábban is üzemelő nulladik évfolyam portált.

Több dolgozat

A Start program elemeit dr. Dabasi Halász Zsuzsanna ismertette. A hallgatói tudományos utánpótlás-nevelés érdekében hallgatói mentorprogramok indultak, amelyek keretében az arra fogékony és tehetséges hallgatók az önképzésekkel, ösztöndíjakkal kapcsolatos információkat kaphattak, valamint idősebb, már eredményeket felmutató hallgatótársaiktól szerezhettek értékes tapasztalatokat. A programok sikerét jelzi, hogy az idén több Tudományos Diákköri dolgozat született, mint az elmúlt évben.

Még több kapcsolat

A Befutó program 97 doktoranduszhallgató kutatói munkáját támogatta, valamint 18 pre- és posztdoktori kutatást is további eredmények eléréséhez segített, mondta el a sajtótájékoztatón dr. Török Tamás professzor projektkoordinátor. Kiemelte: az egyetem doktori iskolái tovább bővítették kapcsolataikat a régió vállalataival, az ország más egyetemeivel. Az egyetem két doktori iskolája pedig nemzetközi konferenciát tudott rendezni szintén a projekt segítségével. Összegzésként dr. Szabó Szilárd professzor projektvezető hangsúlyozta: 190 éve már Széchenyi István is felismerte, hogy egy ország társadalmi és gazdasági fellendülése attól függ, hogy mennyi művelt ember dolgozik a különböző szakterületeken.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában