Helyi közélet

2015.11.09. 14:36

Etiópia: magyar villamos, miskolci vezetékkel

Miskolc - Etiópiában meglehet hamarosan magyar villamosok közlekednek majd, miskolci felsővezetékből szedve az áramot…

Miskolc - Etiópiában meglehet hamarosan magyar villamosok közlekednek majd, miskolci felsővezetékből szedve az áramot…Hiába van messze Afrika, azért üzletet lehet kötni. A Dunai Repülőgépgyár Zrt villamos pályát és villamosokat épít Addisz-Abebában és a tesztpályához a miskolci FUX Zrt. szállítja a rézből készült felsővezetéket.

A történet azzal kezdődött, hogy a Dunai Repülőgépgyár készített egy prototípus villamost 2010-ben, amit eredetileg Szegedre szántak. Ez a villamos érkezett most meg Addisz Abebába ahol tárgyalások zajlanak egy próbapálya felépítéséről. A cég szándékai szerint üzem jönne létre, ahol helyben gyártanák a villamosokat és később más afrikai országban is terjeszkednének. Egyelőre a magyar mérnökcsapat tevékenykedik a helyszínen. Az etióp fővárosban szeptemberben nyílt meg az első villamosvonal amelyen egyelőre kínai szerelvények futnak.



A villamos vezetékek gyártását a FUX Zrt. több mint egy évtizede (pontosan 13 éve) kezdte el.

Kezdetben ezen termékek tartósodronyainak gyártását indították el acélsodratból, de ma már milyen ilyen jellegű terméket bronz alapanyagból gyártanak. Ezzel egyidőben a városi villamos felső vezetékeinek a gyártása is megkezdődött a miskolci üzemben.

Magyarországon teljes mértékben a FUX elégiti ki a felső vezeték építők igényeit, úgy a városi, mint a vasúti közlekedésnél. (pl. Budapesten I. és III. villamos). 2003 óta közel 3500 km ilyen jellegű felső vezeték jutott el a világ különféle tájaira Miskolcról.

FUX vezetékeket láthatunk Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Csehországban és Norvégiában is.

ÉM-KL



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában